Tracking & tracing app lokaliseert lichaamsmateriaal

Met een speciale app houdt het Bravis ziekenhuis tegenwoordig nauwkeurig in de gaten waar lichaamsmaterialen zich precies bevinden. De app voorziet niet alleen in tracking & tracing maar houdt ook de temperatuur in de boxen met materialen in de gaten én is voorzien van een afrekenmodule.

Er zijn enorm veel logistieke processen in ziekenhuizen. Een goede patiëntlogistiek kan bijvoorbeeld wachtrijen voorkomen en zorgen voor efficiëntere werkprocessen. Maar ook het optimaliseren van de logistieke processen omtrent producten en materialen wordt almaar belangrijker. Bravis ziekenhuis heeft hierin een unieke stap gezet door als eerste ziekenhuis in Nederland een tracking & tracing app in te zetten voor het volgen van lichaamsmaterialen binnen en buiten het ziekenhuis. De tracking & trace app is door Bravis ziekenhuis samen met het bedrijf Blyott ontwikkeld. Boxen met lichaamsmateriaal zoals bloedmonsters en weefsels kunnen nu zowel binnen als buiten het ziekenhuis nauwkeurig worden gevolgd.

20.000 transporten

Een belangrijke ontwikkeling want de logistiek rondom lichaamsmaterialen is indrukwekkend. In het ziekenhuis vinden bijvoorbeeld ruim 20.000 transporten plaats met lichaamsmateriaal en medicijnen die worden vervoerd tussen laboratoria, poliklinieken, beeldvorming, pathologie, OK’s en apothekers.

Mark Sijstermans, teamleider logistiek bij het Bravis ziekenhuis vertelt op de website van het ziekenhuis: “Bij dergelijke grote aantallen is het niet vreemd als een box zoekraakt, maar dat willen we dus voorkomen. Voor de patiënt is het vervelend als hij langer moet wachten of zelfs opnieuw bloed of materiaal moet afgeven. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat ons kon helpen en kwamen daarbij uit bij tracking & monitoringsbedrijf Blyott.”

Tracking & tracing via tags

De app kan zijn werk doen doordat er op de binnenkant van de boxen tags zijn geplakt. Het signaal van de tags wordt verstuurd naar mobiele locators die in verbinding staan met de app, waardoor op elk moment tracking & tracing plaats kan vinden en betrokkenen weten waar een box nu precies is. Belangrijk hierbij is wel dat vervoerders de boxen met hun app scannen bij vertrek maar ook bij aflevering. De tag controleert ook de temperatuur in de boxen en geeft een alarmsignaal zodra die een kritieke waarde bereikt. De ervaringen met het nieuwe systeem zijn volgens betrokkenen goed. Het werd eerst met goed gevolg getest en nu is Bravis het eerste ziekenhuis in Nederland met zo’n innovatief systeem. Het is mooi dat het systeem goed werkt maar het is nog belangrijker dat er tot nu toe dankzij de app geen boxen meer zoek raken.  

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?