Een nieuw online platform Traumanet.nl helpt mensen om passende zorg te vinden bij een trauma en geeft tips voor het verwerken van ervan.

Traumanet: online platform rondom trauma

Dinsdag 10 oktober, World Mental Health Day, wordt een online platform gelanceerd dat is gericht op mensen die direct of indirect met trauma te maken hebben (gehad). Het belangrijkste doel van het platform is om mensen van laagdrempelige informatie, (h)erkenning en handvatten te voorzien voor het omgaan met de gevolgen van trauma. Traumanet is een initiatief van psycholoog en ervaringsdeskundige Anne Marsman.

Marsman promoveerde in 2021 op een onderzoek naar de langdurige impact van ingrijpende jeugdervaringen. In haar proefschrift combineerde ze wetenschappelijke kennis met haar eigen ervaring met trauma en psychische klachten. Het nieuwe online platform Traumanet.nl (online vanaf 10 oktober) richt zich op trauma en herstel. Trauma is een breed begrip, zonder heldere definitie.

Vaak wordt met trauma een ingrijpende gebeurtenis bedoeld maar feitelijk betekent het woord trauma ‘verwonding’. Die verwonding kan door een concrete gebeurtenis ontstaan, maar ook door dingen die iemand juist chronisch heeft gemist. Zoals voldoende aandacht en voorspelbaarheid. Op Traumanet ligt de focus niet op de gebeurtenis maar op de verwonding.

Trauma veelvoorkomend

Ongeveer 80% van de Nederlanders maakt gedurende het leven minimaal één potentieel traumatische ervaring mee. Je spreekt van een trauma als het niet goed lukt om de ervaring te verwerken. Uit veelvuldig onderzoek is bekend dat trauma een belangrijke risicofactor is voor de ontwikkeling van tal van psychische klachten en lichamelijke klachten zoals: auto-immuunziekte, hart- en vaatziekten en chronische pijn.

Een relatief grote groep kan met trauma te maken hebben. Behalve het individu dat de traumatische ervaring opdoet, raakt het ook mensen in zijn of haar omgeving. Op het gebied van trauma’s ontwikkelde het Trimbos-instituut eerder al de digitale ‘Hulp in de buurt kaart’.

Gebrek aan capaciteit en kennis           

De vraag naar ondersteuning en naar gespecialiseerde behandeling voor trauma gerelateerde klachten is enorm. De capaciteit van de gezondheidszorg om aan deze vraag te kunnen voldoen is veelal ontoereikend. Ook is het zorgaanbod erg versnipperd waardoor mensen niet of moeilijk de hulp vinden die ze nodig hebben.

Gebrek aan de juiste, specialistische kennis om mensen doeltreffend te kunnen helpen, ontbreekt vaak. Al met al factoren die ervoor zorgen dat er soms verkeerde diagnoses worden gesteld of dat er niet-passende behandelingen worden gestart. Traumanet.nl wil op één centrale plek informatie, verhalen en handvatten delen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?