Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Trimbos komt met Red Alert app voor gevaarlijke uitgaansdrugs

Het Trimbos Instituut stelt vanaf 28 september de Red Alert app beschikbaar gesteld via Google Play (Android) en de Apple App Store. Dat hebben het instituut en het ministerie van VWS bekend gemaakt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Red Alert app waarschuwt gebruikers van uitgaansdrugs voor pillen die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen. Het Trimbos-instituut bepaalt welke pillen dat zijn op basis van wetenschappelijke informatie.De app is een aanvulling op hoe er al gecommuniceerd wordt over de meest gevaarlijke pillen via DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) van het Trimbos-Instituut, gefinancierd door het Ministerie van VWS. In deze database staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een bij het DIMS aangesloten instelling voor verslavingszorg of GGD.

App scheidt fabels van feiten

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS benadrukt dat drugs en uitgaan geen normale combinatie is. “Wat we kunnen doen om mensen te beschermen die toch drugs gebruiken, doen we. Deze app draagt daar aan bij. Hij biedt bovendien de mogelijkheid om gebruikers van tips te voorzien om gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen en scheidt vooral de feiten van fabels. Innovatie in voorlichting was een nadrukkelijke wens van Kamerlid Volp (PvdA).

Het gebruik van alle drugs brengt altijd risico’s met zich mee, maar bij sommige pillen, poeders en vloeistoffen zijn die risico’s extra groot. Bijvoorbeeld in het geval van zeer hoog gedoseerde ecstasypillen of bij pillen die vervuild zijn.

In de Red Alert app kunnen gebruikers van uitgaansdrugs onder meer informatie en foto’s vinden van ecstasypillen die een extra groot risico voor hun gezondheid vormen. De app is volgens Trimbos uniek in zijn soort en baseert zich volledig op wetenschappelijk informatie. Hiermee onderscheidt de app zich van websites die veelal onvolledige en inaccurate informatie verspreiden.

 Verder biedt de app informatie over andere belangrijke ontwikkelingen op de drugsmarkt zoals de recente waarschuwing voor 4-FA. Gebruikers kunnen ook tips vinden om de risico’s bij het gebruik van drugs te verminderen, de adressen om drugs te laten testen en feiten en fabels over ecstasy.

Red Alert procedure

In de database van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS)staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een bij het DIMS aangesloten instelling voor verslavingszorg of GGD. Als  uit de test blijkt dat een ecstasypil een groot risico voor de volksgezondheid met zich meebrengt, kan er in de landelijke media een Red Alert procedure gestart worden.

De app vormt een aanvulling op de informatiekanalen om te informeren over een Red Alert, maar biedt daarnaast ook informatie over extra gevaarlijke pillen waarvoor niet landelijk gewaarschuwd wordt. Op deze manier wordt beter gebruik gemaakt van de wetenschappelijke kennis die het Trimbos-instituut verzamelt over de Nederlandse drugsmarkt.

Wat biedt de Red Alert app?

•     Pushberichten bij een drugs Red Alert;
•     Up to date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke ecstasypillen;
•     Waarschuwing over andere riskante drugs, zoals 4-FA;
•     Feiten en fabels over ecstasy;
•     Tips voor Eerste Hulp bij Drugsincidenten;
•     Adressen om drugs te testen;

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen