Trimbos komt met Red Alert app voor gevaarlijke uitgaansdrugs

Het Trimbos Instituut stelt vanaf 28 september de Red Alert app beschikbaar gesteld via Google Play (Android) en de Apple App Store. Dat hebben het instituut en het ministerie van VWS bekend gemaakt.

De Red Alert app waarschuwt gebruikers van uitgaansdrugs voor pillen die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen. Het Trimbos-instituut bepaalt welke pillen dat zijn op basis van wetenschappelijke informatie.De app is een aanvulling op hoe er al gecommuniceerd wordt over de meest gevaarlijke pillen via DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) van het Trimbos-Instituut, gefinancierd door het Ministerie van VWS. In deze database staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een bij het DIMS aangesloten instelling voor verslavingszorg of GGD.

App scheidt fabels van feiten

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS benadrukt dat drugs en uitgaan geen normale combinatie is. “Wat we kunnen doen om mensen te beschermen die toch drugs gebruiken, doen we. Deze app draagt daar aan bij. Hij biedt bovendien de mogelijkheid om gebruikers van tips te voorzien om gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen en scheidt vooral de feiten van fabels. Innovatie in voorlichting was een nadrukkelijke wens van Kamerlid Volp (PvdA).

Het gebruik van alle drugs brengt altijd risico’s met zich mee, maar bij sommige pillen, poeders en vloeistoffen zijn die risico’s extra groot. Bijvoorbeeld in het geval van zeer hoog gedoseerde ecstasypillen of bij pillen die vervuild zijn.

In de Red Alert app kunnen gebruikers van uitgaansdrugs onder meer informatie en foto’s vinden van ecstasypillen die een extra groot risico voor hun gezondheid vormen. De app is volgens Trimbos uniek in zijn soort en baseert zich volledig op wetenschappelijk informatie. Hiermee onderscheidt de app zich van websites die veelal onvolledige en inaccurate informatie verspreiden.

 Verder biedt de app informatie over andere belangrijke ontwikkelingen op de drugsmarkt zoals de recente waarschuwing voor 4-FA. Gebruikers kunnen ook tips vinden om de risico’s bij het gebruik van drugs te verminderen, de adressen om drugs te laten testen en feiten en fabels over ecstasy.

Red Alert procedure

In de database van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS)staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een bij het DIMS aangesloten instelling voor verslavingszorg of GGD. Als  uit de test blijkt dat een ecstasypil een groot risico voor de volksgezondheid met zich meebrengt, kan er in de landelijke media een Red Alert procedure gestart worden.

De app vormt een aanvulling op de informatiekanalen om te informeren over een Red Alert, maar biedt daarnaast ook informatie over extra gevaarlijke pillen waarvoor niet landelijk gewaarschuwd wordt. Op deze manier wordt beter gebruik gemaakt van de wetenschappelijke kennis die het Trimbos-instituut verzamelt over de Nederlandse drugsmarkt.

Wat biedt de Red Alert app?

•     Pushberichten bij een drugs Red Alert;
•     Up to date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke ecstasypillen;
•     Waarschuwing over andere riskante drugs, zoals 4-FA;
•     Feiten en fabels over ecstasy;
•     Tips voor Eerste Hulp bij Drugsincidenten;
•     Adressen om drugs te testen;

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?