Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Trimbos meldt succes Red Alert app

Trimbos meldt op basis van gebruikersonderzoek dat zijn Red Alert app grotendeels aan de verwachtingen voldoet. De app, die in drie jaar tijd 67.000 keer werd gedownload, werd tot nu toe beoordeeld met gemiddeld 4 sterren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In de Red Alert app kunnen gebruikers van uitgaansdrugs zien welke ecstasypillen (en andere drugs) er bij het Trimbos-instituut bekend zijn die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen. De belangrijkste reden voor appgebruikers om de app te downloaden, is dat de app een lijst met betrouwbare, actuele en relevante informatie en foto’s van extra gevaarlijke pillen biedt.

Dit blijkt uit een online evaluatie onder 352 appgebruikers en tien interviews die begin dit jaar werden afgenomen. Hoofdvragen van het onderzoek waren: Wat zijn redenen om de app te downloaden? In hoeverre zijn gebruikers van de app tevreden over de app? Welke verbeterpunten zien zij?

App doet wat hij moet doen

De app voldoet volgens respondenten grotendeels aan hun verwachtingen, zo blijkt uit het online onderzoek: ze geven een gemiddelde score van 3,97 op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 betekent dat de app helemaal aan de verwachtingen voldoet.

Uit de interviews blijkt dat een aantal deelnemers waardeert dat de app simpel is en vooral dat doet waarvoor het volgens hen bedoeld is; waarschuwingen afgeven voor extra riskante drugs. Duidelijk overzicht van pillen waar je extra mee moet uitkijken met bijgevoegde foto en beschrijving.

Een groot deel van de deelnemers lijkt meer activiteit te willen zien in de app; met name in de vorm van informatie over andere soorten drugs, over risico’s en effecten en over de werking van (gevaarlijke) stoffen. Tevens geven sommigen aan behoefte te hebben aan meer nieuws en pushberichten.

Zwarte lijst wordt serieus genomen

Uit de resultaten van zowel de online survey als de interviews valt verder op te maken dat de meeste deelnemers de pushberichten bij een Red Alert, de waarschuwingen voor extra riskante drugs en het onderdeel ‘Eerste Hulp’ nuttig vinden. Er staan dingen op die ik nog niet wist, bijvoorbeeld hoe je moet handelen als het niet zo goed gaat met iemand Heeft zwarte lijst ook tegengestelde effecten?

Uit het onderzoek blijkt ook dat de risico-inschatting van een pil significant lager ligt wanneer de pil niet op de zwarte lijst staat, dan wanneer de pil er wel op staat. Wel blijkt uit de interviews dat de zwarte lijst door alle ondervraagde appgebruikers wordt geïnterpreteerd zoals die bedoeld is en ook heel serieus genomen wordt.

Verbeteringen doorgevoerd

Naar aanleiding van de resultaten is de app verbeterd en zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd, onder andere door toevoeging van het onderdeel “Tips om de risico’s van gebruik te verminderen”.

Door drugssamples die gebruikers inleveren bij één van de drugstestlocaties is het Trimbos-instituut in staat om via de Red Alert app een actuele en betrouwbare lijst te geven van extra riskante drugs die in omloop zijn.  De informatie in de app is gebaseerd op de database van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut en gefinancierd door het Ministerie van VWS. De Red Alert app werd in 2016 gelanceerd. Een jaar later ontwikkelde Trimbos een app die mensen helpt bij het stoppen met drinken en een die helpt bij het stoppen met roken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen