Trimbos start dit najaar met online cursus ‘Sterker vooruit’

23 augustus 2019
Alcohol
Nieuws

‘Sterker vooruit' is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen en GGZ-professionals. Het doel van de cursus is om de veerkracht van volwassen KOPP/KOV-ers te versterken en inzicht te geven in de relatie tussen hun gezin van herkomst en de problemen waar zij nu tegenaan lopen. Daarnaast biedt de cursus her- en erkenning.

Het programma bevat naast tekst en thuisopdrachten ook aansprekende animaties en filmpjes van ervaringsdeskundigen die openhartig vertellen over hun jeugd en hoe deze doorwerkt in allerlei aspecten van hun leven. Maar ook waar zij steun vinden, wat hen helpt, hoe zij zelf hun kinderen opvoeden en hoe zij de toekomst zien.

Veel verzoeken

Deelnemers doorlopen zelfstandig zeven stappen (modulen) en hebben tussentijds contact met hun hulpverlener of begeleider. Dit is een POH-GGZ of een professional van de GGZ of verslavingszorg. De online interventie kan in de therapie geïntegreerd worden, of naast de therapie gevolgd worden. Er is een begeleidend evaluatieonderzoek.

De aanleiding voor deze interventie is dat het Trimbos veel verzoeken kreeg door de jaren heen van volwassen KOPP/KOV met de vraag waarom er geen aanbod voor hun is zoals Kopstoring voor jongeren. Verder geven ze aan dat er tijdens de behandeling vaak onvoldoende ruimte is om uitgebreid in te gaan op hun KOPP/KOV-verleden.

Het KOPP/KOV-expertteam van het Trimbos-instituut heeft voor deze interventie subsidie ontvangen van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Het expertteam zet zich al meer dan een decennium in voor de KOPP/KOV-doelgroep. Ook coördineert zij het Landelijk Preventie Platform KOPP/KOV.