Search
Close this search box.
Search

Trombosedienst LabWest automatiseert routeplanning

Trombosedienst LabWest wil de efficiency van zijn werkzaamheden verbeteren met het invoeren van een nieuw ritplanningssysteem. Het inzetten van PTV Smartour moet het volgens de dienst, actief in de regio Den Haag, mogelijk zijn om altijd te voldoen aan het motto ‘Vandaag prikken, analyseren en doseren’.

De Trombosedienst van LabWest is er verantwoordelijk voor dat de bloedstollingswaarden van zo’n 15.000 trombosepatiënten in Den Haag en omliggende gemeenten worden bewaakt. Bloed prikken – op een poli of bij mensen thuis – de analyse daarvan en het bijstellen van de medicatie gebeurt op één dag. Dagelijks moeten de buitendienstmedewerkers van de Haagse trombosedienst daarom honderden thuis- en polibezoeken afleggen.

Het gaat om in totaal tussen de 1.100 en 1.200 prikmomenten die tot 30 logische routes verwerkt moeten worden. Dat efficiënt inplannen gaat bijna niet meer zonder een specifiek daarvoor ontwikkeld  digitaal platform, zo stellen Steef Besteman en Petra Mol, samen met Joke van Lith verantwoordelijk voor het inplannen van buitendienstmedewerkers bij de Trombosedienst LabWest in een artikel, gepubliceerd op de website van PTV Smartour.

Omdat PTV Smartour de routes automatisch berekent, kunnen de planners zich concentreren op het verbeteren van deze routes.  De voordelen in behaalde tijdwinst zijn volgens de planners aanzienlijk. Zo zijn alle medewerkers met behulp van het ritplanningssysteem in staat om ’s middags op tijd terug te zijn op kantoor. Daarnaast besparen de planners zelf tijd door niet langer zelf alle ritten handmatig in te hoeven plannen.

De trombosedienst heeft de afgelopen jaren al een aantal processen gedigitaliseerd.  De prikafspraken legt LabWest vast in het Trodis patiënten informatie systeem voor trombose-diensten. Verder worden patiënten aan huis geprikt die een aanvraag hebben ontvangen via een huisarts of specialist.Deze ziekenhuis-aanvragen worden weer verwerkt in een apart administratiesysteem.

Binnenkort wordt Smartour gekoppeld aan de iPads van de buitendienstmedewerkers. Dan is het mogelijk om de geplande routes digitaal naar de medewerkers door te sturen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?