Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

TU Delft toont vierde versie MARCH exoskelet

Project MARCH, een exoskelet om mensen met een dwarslaesie te laten lopen, is een nieuwe fase ingegaan. Op 13 augustus toonde het verantwoordelijke studententeam van de TU Delft, het vierde prototype van het MARCH-exoskelet in hun werkplaats in Delft. Het afgelopen jaar heeft het team hard gewerkt om het derde prototype te verbeteren. Met het ondersteunend robotisch pak willen de studenten mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Nieuw in versie vier van het exoskelet is de zijwaartse beweging van de heup, waardoor zijstappen mogelijk zijn. Ook is het bij dit vierde prototype makkelijker om aanpassingen te doen aan het exoskelet, om nog meer rekening te kunnen houden met de wensen van gebruikers. Jorick Kamphof, Team Manager van Project MARCH, stelde bij de onthulling dat het team ontzettend trots is op wat zij in een jaar hebben neergezet.

Sjaan Quirijns, teamlid met een dwarslaesie en gebruiker van het exoskelet, voegt hieraan toe: “Na een jaar intensief te hebben samengewerkt met team is het natuurlijk super om te kunnen laten zien wat we dit jaar verbeterd hebben.” Quirijns toonde vorig jaar augustus hoe de MARCH III werkte. In augustus 2017 deed Ruben de Sain – dwarslaesiepatiënt en destijds piloot van het team – hetzelfde met de MARCH II. De Sain testte enkele jaren eerder een exoskelet van de St. Maartenskliniek.

Verbeteren bewegingsopties exoskelet

Om ervoor te zorgen dat het exoskelet in de toekomst op straat te zien is, moeten de bewegingsmogelijkheden van het exoskelet verder verbeteren, stelde teamleider Kamphof bij de presentatie. “Het heupgewricht is hiervan een voorbeeld. Dit maakt opzij stappen mogelijk, wat bijvoorbeeld kan helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.”

De betrokken studenten hebben het afgelopen jaar ook gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt. Dit moet het
exoskelet in de toekomst toegankelijker maken voor een grotere groep uiteenlopende gebruikers is

Eenvoudig ontwerp

Kamphof vertelt hierover: “Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grotere stappen wil maken, is dit voor ons nu gemakkelijk te implementeren. Hierdoor kan er snel worden ingespeeld op de persoonlijke wensen van de gebruiker. Ook is er rekening gehouden met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, zodat de onderdelen snel en makkelijk vervangen kunnen worden. Hopelijk maakt dit het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld mensen met uiteenlopende lichaamsbouw in hetzelfde exoskelet te laten lopen en kunnen we zo het exoskelet klaarstomen voor de toekomst.”

Het nu onthulde exoskelet zal in september in Zwitserland meedoen aan een demonstratie in aanloop naar de Cybathlon. Dit deed het team van de TU Delft in 2018 ook al met de MARCH III. Tijdens de demonstratie zullen mensen met een lichamelijke handicap hun modernste technische ondersteuningssystemen aan het publiek tonen. Er moeten dagelijkse obstakels die met een rolstoel of met de huidige exoskeletten niet of lastig te overwinnen zijn, zoals een slalom, trap en een schuine helling, overwonnen worden.

Over Project MARCH

Project MARCH zet zich in voor het ontwerp en de bouw van een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie. Op lange termijn heeft het project het doel om het exoskelet beschikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen die daar baat bij heeft. Jaarlijks zet een nieuw team van TU Delft-studenten zich vrijwillig in voor de ontwikkeling ervan. Elk team verbetert en optimaliseert het prototype van het jaar ervoor. Dit studiejaar wordt voor het vierde jaar op rij aan het project gewerkt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen