Uitbraak waterpokken voorspeld na analyse zoekopdrachten

8 juni 2016
Nieuws
Door gebruik te maken van Google Trends kunnen wetenschappers voorspellen dat er een uitbraak van waterpokken aan komt. De onderzoekers vinden vooral het feit dat een uitbraak van waterpokken voorspeld kan worden voor een bepaalde locatie, een winstpunt. Want zorgverleners kunnen nu preventief handelen in gebieden waar kinderen niet ingeënt worden.

In het artikel, dat verscheen in het Medische Tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, schrijven zij dat de vondst vooral belangrijk is voor die locaties, waar kinderen niet worden ingeënt.

De onderzoekers analyseerden de afgelopen binnen Google trends de zoekgegevens voor de term 'waterpokken'. Het onderzoek duurde 11 jaar en strekte zich uit tot 36 landen in 5 continenten.

Vaccinaties effectief

Overigens concluderen de wetenschappers op basis van hun analyse ook dat vaccinaties tegen waterpokken effectief zijn. In landen waar niet gevaccineerd wordt, zijn pieken te zien in bepaalde seizoenen. Zo komen waterpokken op het noordelijk halfrond vaker voor in de lente. In landen met een vaccinatieprogramma zijn deze pieken echter afwezig. Dit zou erop wijzen dat vaccineren de ziekte effectief afremt.