Uitrol technologische zorginnovaties met PROVES

Het succesvol in de praktijk uitrollen van technologische zorginnovaties is voor veel zorginstellingen een uitdaging op zich. PROVES levert, zeker voor innovaties met een grote impact op organisaties en de zorg, daar een belangrijke bijdrage aan. De dienst werkt in opdracht van onder meer Stichting MedMij, Stichting Koppeltaal, VIPP OPEN en Twiin. VZVZ is sinds de start bij PROVES betrokken.

PROVES biedt bijdragen die betrekking hebben op zowel de inhoud als het proces en de financiën voor de landelijke uitrol van technologische zorginnovaties en nieuwe oplossingen voor informatieuitwisseling van gezondheidsgegevens. Daarnaast ondersteunt PROVES ook onderzoek naar ervaringen van patiënten, zorgverleners en ICT-leveranciers. De opdrachtgevers zijn alleen zeer te spreken over de meerwaarde die de PROVES methode hen biedt.

Technologische zorginnovaties uitrollen

Voor het van theorie naar praktijk brengen van technologische zorginnovaties maakt PROVES gebruik van Proof of Concepts (PoC’s) en gecontroleerde livegangen (GLG’s). “Een PoC heeft een technische insteek. In een testomgeving simuleer je de werking van nieuwe technologie. De verwachte impact op processen en systemen bekijken we tot in detail en we werken gezamenlijk de businesscase verder uit. Het grote voordeel van GLG’s vind ik de mogelijkheid om in een gecontroleerde setting met alle betrokkenen een ontwikkeling in de praktijk te toetsen”, vertelt Anil Jadoenathmisier, directeur bij VZVZ.

In 2020 realiseerde FaMe-net als eerste Nederlandse HIS-leverancier de ontsluiting van medische dossiers via een PGO. De GLG was tijdens dit proces een belangrijke schakel. FaMe-net ontwikkelt en beheert, samen met Orfeus bv, TransHis (voor huisartsen) en MijnHuisarts (voor patiënten). “Zonder GLG werkt het theoretisch-technisch uitgedacht systeem voor informatieuitwisseling tussen HIS en PGO niet. In onze ogen zijn GLG’s een onmisbaar onderdeel voor het werkbaar en bruikbaar maken van nieuwe vormen van informatie-uitwisseling tussen verschillende partijen in de zorg, waaronder die met PGO’s”, aldus Caroline van der Meer, projectleider bij FaMe-net.

Huisartsenpraktijk Amstelveen-Zuid werkte via OPEN mee aan een GLG. “Het idee van één centrale plek waar je overzicht kan houden over je eigen gezondheidsgegevens vind ik heel aansprekend. Na afloop van de GLG ben ik ervan overtuigd dat een PGO kan bijdragen aan goede informatievoorziening richting patiënten, waardoor zij beter geïnformeerd en weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun eigen gezondheid”, zegt huisarts Koster van de Amstelveense praktijk.

PROVES breed inzetbaar

Koppeltaal is de landelijke integratie- en informatiestandaard voor de GGZ. Zij zetten PROVES in bij de uitrol van Koppeltaal 2.0. Daarvoor werden onder andere een aantal hackathons georganiseerd. Maar PROVES biedt ook meerwaarde voor andere programma’s. Denk bijvoorbeeld aan ICT-leveranciers die samen afspraken moeten maken op het gebied van elektronische gegevensuitwisseling.

“De PROVES-projectleiders werken aan de proceskant en zorgen voor inrichting van en ondersteuning tijdens de trajecten en maken gestructureerde rapportages. Dat is feitelijk het topje van de ijsberg. Diverse experts uit de VZVZ-organisatie met ervaring op het gebied van elektronische gegevensuitwisseling, leveren een bijdrage aan PROVES. De vraag naar ondersteuning blijft groeien, daarom zijn we hard op zoek naar professionals die hier samen met ons verder vorm en inhoud aan willen geven”, besluit Jadoenathmisier van VZVZ.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?