Search
Close this search box.
Search

Uitwerking VIPP Farmacie programma nog dit jaar

VIPP (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional) gaat nog dit jaar het Farmacie-programma, voor digitale medicatieoverdracht, uitwerken. Daaraan werken ook het ministerie van VWS en de KNMP mee. VIPP Farmacie heeft als doel de farmaceutische patiëntenzorg veiliger en efficiënter te maken en de positie van de patiënt te versterken.

Om dat doel te kunnen behalen, zullen binnen VIPP Farmacie actuele digitale medicatieoverzichten voor zorgverleners en de patiënt en een verbeterde medicatiebewaking beschikbaar gesteld moeten worden.

Outcomedoel medicatieveiligheid

Daarmee sluit het VIPP Farmacie programma aan bij het landelijke Programma Medicatieveiligheid en het outcomedoel medicatieveiligheid van het Informatieberaad Zorg. Daarin werd bepaald dat recepten voor medicatie vanaf 1 januari 2019 conform de richtlijn medicatieoverdracht uitgeschreven moeten worden. Tevens moet in voorkomende gevallen een met de patiënt afgestemd actueel medicatieoverzicht beschikbaar zijn.

Enkele dagen geleden publiceerde het Informatieberaad Zorg een presentatie waarin onder andere de samenhang tussen de diverse outcomedoelen uiteengezet wordt.

VIPP Farmacie wordt een driejarig versnellingsprogramma. Alle openbare apotheken kunnen participeren. Deelname gebeurt op basis van co-financiering. Verwacht wordt dat de regeling in 2021 van start zal gaan. Een exacte datum wordt op een later tijdstip bekend gemaakt. Voor de regeling is een bedrag van 86 miljoen euro gereserveerd.

Inhoudelijke modules VIPP Farmacie

De focus van VIPP Farmacie ligt op drie vlakken. De implementatie en het gebruik van de informatiestandaarden voor medicatieoverdracht, zoals het meditatieproces, lab2zorg en ICA, door apotheken. De uitwisseling van deze medicatiegegevens met de patiënt en de medicatiebewaking door apothekers. Dit jaar worden door het ministerie van VWS en de KNMP drie inhoudelijke modules uitgewerkt.

  • Implementatie en gebruik van de medicatiestandaarden in apotheken;
  • Ontsluiting medicatiegegevens naar de persoonlijke gezondheidsomgeving van patiënten;
  • Implementatie van een nieuw medicatiebewakingssysteem in de apotheken.

Deze modules sluiten aan bij het landelijke programma Medicatieoverdracht. Daarin worden de implementatie van de kwaliteitsstandaard Medicatieoverdracht en de bijbehorende informatiestandaarden zorgbarend gerealiseerd. Daarnaast worden de reeds bestaande ambities beschreven in het programma MedMij.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Volg jij ons al?