Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 januari 2017
Artikel delen

UMC Utrecht geeft data-analyse platform in licentie aan CLA

UMC Utrecht heeft een licentieovereenkomst gesloten met Core Life Analytics (CLA) en Utrecht Holdings. De overeenkomst werd per 19 december gesloten. De licentie geeft CLA het exclusieve recht voor het vermarkten van HC StratoMineR, een data-analyse platform voor wetenschappers dat is ontwikkeld door de sectie Celbiologie van het Center for Molecular Medicine in het UMC Utrecht.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie
Core Life Analytics is opgericht door dr. David Egan, manager van het Cell Screening Core en Wienand Omta, een PhD-student die de software heeft ontwikkeld tijdens zijn promotieonderzoek. Het project waar het data-analyse platform uit voortkwam, is ontstaan door een samenwerking tussen de afdeling Celbiologie van het UMC Utrecht en de afdeling Information and Computing Sciences aan de Universiteit Utrecht.

Big data analyse

HC StratoMineR is een online platform dat onderzoekers moet helpen bij het analyseren van grote datasets (big data) afkomstig van genomics experimenten. Onderzoekers genereren tegenwoordig enorme hoeveelheden complexe data. De data-analyse vereist volgens Egan vakkundige hulp van een dataspecialist, statisticus of bioinformaticus. Hierdoor is er regelmatig overleg vereist tussen de onderzoeker en de betrokken specialist wat het gehele onderzoek vertraagt.

“HC StratoMineR maakt het voor de onderzoeker mogelijk om zelfstandig en vlot eigen data te kunnen analyseren,”aldus de medeoprichter van CLA. “Het het gebruik van de software kunnen zij ruwe data tot kennis transformeren welke bijdraagt aan nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten.”

Startup-financiering

Core Life Analytics opereert vanuit UtrechtInc in het HG Kruytgebouw en heeft een STW take-off grant (via het UtrechtInc Science Venture programma) en start-up financiering van de Rabobank gekregen. Het HC StratoMineR -platform is al in gebruik bij het Leidse farmaceutische bedrijf Galapagos. Onderzoeksgroepen van de Universiteit van California in Santa Cruz, de Universiteit van Edinburgh, North Carolina Central University en de Universiteit van Kaapstad behoren ook tot de actieve gebruikers van HC StratoMineR.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen