UMC Utrecht geeft data-analyse platform in licentie aan CLA

UMC Utrecht heeft een licentieovereenkomst gesloten met Core Life Analytics (CLA) en Utrecht Holdings. De overeenkomst werd per 19 december gesloten. De licentie geeft CLA het exclusieve recht voor het vermarkten van HC StratoMineR, een data-analyse platform voor wetenschappers dat is ontwikkeld door de sectie Celbiologie van het Center for Molecular Medicine in het UMC Utrecht.
Core Life Analytics is opgericht door dr. David Egan, manager van het Cell Screening Core en Wienand Omta, een PhD-student die de software heeft ontwikkeld tijdens zijn promotieonderzoek. Het project waar het data-analyse platform uit voortkwam, is ontstaan door een samenwerking tussen de afdeling Celbiologie van het UMC Utrecht en de afdeling Information and Computing Sciences aan de Universiteit Utrecht.

Big data analyse

HC StratoMineR is een online platform dat onderzoekers moet helpen bij het analyseren van grote datasets (big data) afkomstig van genomics experimenten. Onderzoekers genereren tegenwoordig enorme hoeveelheden complexe data. De data-analyse vereist volgens Egan vakkundige hulp van een dataspecialist, statisticus of bioinformaticus. Hierdoor is er regelmatig overleg vereist tussen de onderzoeker en de betrokken specialist wat het gehele onderzoek vertraagt.

“HC StratoMineR maakt het voor de onderzoeker mogelijk om zelfstandig en vlot eigen data te kunnen analyseren,”aldus de medeoprichter van CLA. “Het het gebruik van de software kunnen zij ruwe data tot kennis transformeren welke bijdraagt aan nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten.”

Startup-financiering

Core Life Analytics opereert vanuit UtrechtInc in het HG Kruytgebouw en heeft een STW take-off grant (via het UtrechtInc Science Venture programma) en start-up financiering van de Rabobank gekregen. Het HC StratoMineR -platform is al in gebruik bij het Leidse farmaceutische bedrijf Galapagos. Onderzoeksgroepen van de Universiteit van California in Santa Cruz, de Universiteit van Edinburgh, North Carolina Central University en de Universiteit van Kaapstad behoren ook tot de actieve gebruikers van HC StratoMineR.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?