UMC Utrecht ontwikkelt nieuwe methode voor bestrijding hart- en vaatziekten

Wetenschappers van het Hart- en Vaatcentrum van het UMC Utrecht hebben een interactief rekenmodel ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld hoe groot de kans is dat iemand hart- of vaatziekten zal krijgen. Ook voorspelt de methode in hoeverre medicijnen baat zullen hebben bij de behandeling.

De nieuwe methode draagt de naam U-Prevent, een interactieve rekenmachine waarin patiëntgegevens zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en eventuele medicatie kunnen worden ingevoerd. Op basis van deze data wordt berekend of patiënten bijvoorbeeld hogere doses medicatie moeten krijgen of juist niet. U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland en de tool is wereldwijd gratis beschikbaar.

‘U-Prevent is toekomst gezondheidszorg’

In een toelichting aan de NOS zegt ontwikkelaar Frank Visseren, internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde, dat U-Prevent de toekomst weerspiegelt van de gezondheidszorg. Hij doelt daarbij niet alleen op het gebruik van enorme hoeveelheden data, maar ook op het gepersonaliseerde aspect van de behandelingen. Het huidige rekenmodel zou tevens uitkomst kunnen bieden bij andere ziekten, bijvoorbeeld bij kanker.

Visseren en zijn team streven er naar om U-Prevent binnen een half jaar uit te breiden met een module voor boezemfibrilleren. In totaal werd zo’n acht jaar gewerkt aan de ontwikkeling van U-Prevent. Dit gebeurde in samenwerking met topuniversiteiten in Europa, de VS en Australië.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?