Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

UMC Utrecht ontwikkelt nieuwe methode voor bestrijding hart- en vaatziekten

Wetenschappers van het Hart- en Vaatcentrum van het UMC Utrecht hebben een interactief rekenmodel ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld hoe groot de kans is dat iemand hart- of vaatziekten zal krijgen. Ook voorspelt de methode in hoeverre medicijnen baat zullen hebben bij de behandeling.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De nieuwe methode draagt de naam U-Prevent, een interactieve rekenmachine waarin patiëntgegevens zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en eventuele medicatie kunnen worden ingevoerd. Op basis van deze data wordt berekend of patiënten bijvoorbeeld hogere doses medicatie moeten krijgen of juist niet. U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland en de tool is wereldwijd gratis beschikbaar.

‘U-Prevent is toekomst gezondheidszorg’

In een toelichting aan de NOS zegt ontwikkelaar Frank Visseren, internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde, dat U-Prevent de toekomst weerspiegelt van de gezondheidszorg. Hij doelt daarbij niet alleen op het gebruik van enorme hoeveelheden data, maar ook op het gepersonaliseerde aspect van de behandelingen. Het huidige rekenmodel zou tevens uitkomst kunnen bieden bij andere ziekten, bijvoorbeeld bij kanker.

Visseren en zijn team streven er naar om U-Prevent binnen een half jaar uit te breiden met een module voor boezemfibrilleren. In totaal werd zo’n acht jaar gewerkt aan de ontwikkeling van U-Prevent. Dit gebeurde in samenwerking met topuniversiteiten in Europa, de VS en Australië.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen