Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

UMCG biedt jongeren online cursus over psychische problemen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) biedt sinds 15 januari een gratis online cursus over psychische gezondheid, speciaal gericht op jongeren vanaf 14 jaar, hun ouders en andere geïnteresseerden. In de MOOC (Massive Open Online Course) moeten jongeren op een laagdrempelige manier leren veelvoorkomende psychische problemen herkennen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Psychische problemen zoals depressie, angst, eetstoornis, of ADHD ontwikkelen zich vaak tijdens de tienertijd. Maar liefst één op de vijf jongeren krijgt hiermee te maken. De cursus bestaat uit tien modules van ongeveer drie kwartier. Er komen acht veelvoorkomende psychische aandoeningen aan bod, zoals eetstoornissen, ADHD, depressie, angst en verslaving .

Het lesmateriaal bestaat uit (animatie)filmpjes, persoonlijke verhalen, korte opdrachten, quizzen en interviews. Vragen die tijdens de MOOC beantwoord worden, zijn onder meer:

  • Wat zijn veelvoorkomende psychische problemen?
  • Hoe ontstaan ze?
  • Wat kun je doen om te voorkomen dat je ze krijgt.
  • Wat kun je doen als je er eenmaal last van hebt?

Voorzien in behoefte aan laagdrempelige info

Maaike Meurs, projectleider van de MOOC en werkzaam in het UMCG, stelt dat de cursus ontwikkeld is om te voorzien in een groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten. “Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan zich gratis aanmelden en de modules volgen. We hopen dat ook scholen de cursus aan de leerlingen zullen aanbieden.” De MOOC mikt op leerlingen vanaf VMBO-T tot en met VWO.

De cursus is ontwikkeld samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge en is te volgen op het online platform FutureLearn. Aan de ontwikkeling van de MOOC is financieel bijgedragen door EIT Health, een Europees consortium van bedrijven en universiteiten, dat initiatieven die bijdragen tot een betere gezondheid stimuleert en ondersteunt. Het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge behoren tot het EIT Health-netwerk.

Kijk hier voor een video over de cursus van het UMCG

 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen