UMCG biedt jongeren online cursus over psychische problemen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) biedt sinds 15 januari een gratis online cursus over psychische gezondheid, speciaal gericht op jongeren vanaf 14 jaar, hun ouders en andere geïnteresseerden. In de MOOC (Massive Open Online Course) moeten jongeren op een laagdrempelige manier leren veelvoorkomende psychische problemen herkennen.

Psychische problemen zoals depressie, angst, eetstoornis, of ADHD ontwikkelen zich vaak tijdens de tienertijd. Maar liefst één op de vijf jongeren krijgt hiermee te maken. De cursus bestaat uit tien modules van ongeveer drie kwartier. Er komen acht veelvoorkomende psychische aandoeningen aan bod, zoals eetstoornissen, ADHD, depressie, angst en verslaving .

Het lesmateriaal bestaat uit (animatie)filmpjes, persoonlijke verhalen, korte opdrachten, quizzen en interviews. Vragen die tijdens de MOOC beantwoord worden, zijn onder meer:

  • Wat zijn veelvoorkomende psychische problemen?
  • Hoe ontstaan ze?
  • Wat kun je doen om te voorkomen dat je ze krijgt.
  • Wat kun je doen als je er eenmaal last van hebt?

Voorzien in behoefte aan laagdrempelige info

Maaike Meurs, projectleider van de MOOC en werkzaam in het UMCG, stelt dat de cursus ontwikkeld is om te voorzien in een groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten. “Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan zich gratis aanmelden en de modules volgen. We hopen dat ook scholen de cursus aan de leerlingen zullen aanbieden.” De MOOC mikt op leerlingen vanaf VMBO-T tot en met VWO.

De cursus is ontwikkeld samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge en is te volgen op het online platform FutureLearn. Aan de ontwikkeling van de MOOC is financieel bijgedragen door EIT Health, een Europees consortium van bedrijven en universiteiten, dat initiatieven die bijdragen tot een betere gezondheid stimuleert en ondersteunt. Het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge behoren tot het EIT Health-netwerk.

Kijk hier voor een video over de cursus van het UMCG

 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?