UMCG, MIcompany zetten AI in bij astma- en allergieonderzoek

20 juni 2019
Asthmatic woman using a inhaler outdoors
AI
Nieuws

De samenwerking is een initiatief van hoogleraar kinderlongziekten Gerard Koppelman van het UMCG en oprichter Marnix Bügel PhD van MIcompany. De samenwerking wordt aangegaan voor een periode van vier jaar.  ​

Volgens de samenwerkende partijen is een nieuwe aanpak in het onderzoek nodig om de oorzaken van deze allergische aandoeningen te begrijpen want ondanks recente grote wetenschappelijke resultaten zoals de identificatie van genen die zijn geassocieerd met astma en het vaststellen van omgevingsfactoren die bepaalde genen kunnen activeren of deactiveren, is het nog niet mogelijk om chronische longziekten te genezen.

AI voor optimaal benutten onderzoek

Het GRIAC (Groningen Research Institute for Asthma and COPD) beschikt over unieke DNA data uit bloed- en neuscellen van deelnemers van de zogenaamde PIAMA cohort studie.

Deze studie is in 1996 gestart onder 4.000 baby’s. Van deze groep worden gegevens verzameld over onder andere de omgeving en de ontwikkeling van de longfunctie. Om deze grote hoeveelheid data goed te kunnen benutten voor onderzoek zijn de nieuwste technieken op het gebied van AI nodig.

Het GRIAC opereert binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het overkoepelend onderzoeksthema Healthy Ageing. GRIAC heeft drie doelen: het voorkomen dat de ziekte zich verder ontwikkelt door risicofactoren te identificeren; het minimaliseren van de gevolgen van ziekte door diagnose en behandeling te optimaliseren en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Het ultieme doel is om behandelingen te ontwikkelen om deze ziekten te genezen.

MIcompany

MIcompany is een AI- en data bedrijf met vestigingen in Amsterdam (hoofdkantoor) en Tel Aviv. Bij MIcompany werken 70 medewerkers die alle een exacte achtergrond hebben in econometrie, wiskunde of computer science en tot de besten van hun studie behoorden. MIcompany ontwikkelt wereldwijd AI-oplossingen om met data de wezenlijke activiteiten van bedrijven en instellingen te verbeteren. 

Bedrijven waar MIcompany voor werkt zijn onder meer eBay, Nike, Booking.com, Lease Plan en Shufersal.