UMCG neemt eerste dynamische PET/CT scanner in gebruik

11 juni 2018
gebouw-UMCG
Diagnostiek
Nieuws

Het Groningse UMCG heeft de naar eigen zeggen nieuwste dynamische PET/CT-scanner in gebruik genomen die Nederland kent. Artsen en patiënten van het UMCG krijgen hiermee de beschikking over de meest moderne beeldvormende techniek. Het apparaat is van Siemens Healthineers. Het Reinier de Graaf ziekenhuis (Delft) zet sinds kort ook een nieuwe digitale PET-CT scan in die sneller en nauwkeuriger werkt dan de bestaande, analoge PET-CT scan: de Vereos-scanner van Philips.

De Siemens Biograph Vision scanner heeft een veel hogere resolutie als de tot nu toe door het UMCG gebruikte PET/CT-scanners, maar ook een hogere gevoeligheid. Daarmee kunnen radiologen en nucleair geneeskundigen méér zien, sneller scannen en neemt de betrouwbaarheid van de scan en de uitslag sterk toe. Ook kan de dynamische scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen. Het UMCG stelt het eerste ziekenhuis wereldwijd te zijn dat deze nieuwste generatie PET/CT van Siemens Healthineers in gebruikt neemt.

Opties voor lage stralingsbelasting

De verbeterde resolutie en de hogere gevoeligheid (3,4 keer zo gevoelig als reguliere PET/CT’s) biedt nucleair geneeskundigen volgens het academisch ziekenhuis twee opties om voor alle patiënten de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden:

  • Een ‘snelscan’, waarmee de patiënt veel minder lang stil hoeft te liggen, of waarmee je iets in beeld kunt brengen dat beweegt. Een kloppend hart bijvoorbeeld.
  • De patiënt veel minder radioactieve contrastvloeistof toedienen. Vooral bij jonge kinderen is dat belangrijk, net als bij patiënten die vaker scans moeten ondergaan.

Nuttige informatie door realtime meekijken

De dynamische scanner biedt een andere noviteit: nucleair geneeskundigen kunnen realtime meekijken hoe de radioactieve stof wordt opgenomen in het lichaam. Dat belooft zeer nuttige, nieuwe informatie te bieden, omdat de mate waarin de contrastvloeistof wordt opgenomen veel zegt over het type weefsel. Tot nu toe zat de patiënt in de wachtkamer terwijl de contrastvloeistof werd opgenomen in het lichaam en werd dán pas gescand en ging er tijdens dat wachten relevantie informatie verloren. De nieuwe PET/CT kan ook dynamische whole body scans maken, waarbij in relatief korte tijd het hele lichaam gescand wordt.

Verder is de scanner is geschikt ter voorbereiding op nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. Voor protonentherapie, een zeer nauwkeurige vorm van kankerbestraling op een klein gebied, moet de tumor heel precies in kaart worden gebracht. Bij kleine, maar zeer agressieve tumoren, zoals in het hoofd-halsgebied en bij kleine kinderen, biedt de nieuwe scanner meerwaarde in de diagnostiek en voorbereiding op de (protonen)bestraling.

Inzet PET/CT scanner bij immunotherapie

Ook om te kijken of de kostbare immunotherapie kans van slagen heeft bij een bepaalde patiënt, kan deze PET/CT worden ingezet. Het Comprehensive Cancer Center van het UMCG biedt als enige centrum in Nederland protonentherapie aan, en ook is het CCC het referentiecentrum voor hoogcomplexe oncologische zorg.

Daarnaast wordt de nieuwe PET/CT vooral ingezet voor het afbeelden van de doorbloeding van de hartspier, ontstekingsprocessen en goedaardige tumoren.

Overstap op volgende generatie scanners

Meer ziekenhuizen stappen over op volgende generatie-PET/CT-scanners. Het Reinier de Graaf ziekenhuis (Delft), onderdeel van de Reinier Haga Groep, koos onlangs voor een digitale PET/CT scanner van Philips. Het is het derde ziekenhuis in Nederland dat in het bezit is van het volledig digitale scanapparaat van Philips. Doordat de beelden van de digitale scanner sneller tot stand komen, liggen patiënten korter in de PET-CT scan en kunnen ze toe met een lagere dosis radioactiviteit.