Search
Close this search box.
Search

UMCG-onderzoek in internationaal verband naar diabetes

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn deze week van start gegaan met een vijfjarig onderzoek naar het voorkomen en behandelen van nierschade bij diabetes. Het team van het UMCG neemt deel aan een internationale samenwerking genaamd BEAT-DKD (versla diabetische nierziekte).

Diabetes wordt een steeds vaker voorkomende aandoening, in landen zoals Nederland ook onder meer als gevolg van toegenomen welvaart. Wereldwijd heeft een groeiend aantal mensen te maken met diabetes type 2 en de gevolgen hiervan. Met name de nieren kunnen grote schade oplopen als gevolg van diabetes.

Patiënten merken heel lang niets van deze schade,  maar wanneer dat wel het geval is, is het vaak te laat om te herstellen. Medicatie om de nierschade bij diabetes te genezen is er niet, de schade kan met medicijnen momenteel alleen beperkt worden afgeremd.

Grootschalig onderzoek

UMCG-hoogleraren klinische farmacologie Dick de Zeeuw en Hiddo Lambers Heerspink werken daarom met een groep collega’s van twintig verschillende internationale universiteiten en 10 farmaceutische bedrijven in en grootschalig onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte. Dit gebeurt onder de vlag van het Europese Innovative Medicines Initiative.

Het UMCG speelt een grote rol in dit samenwerkingsverband als co-leider van het onderzoek samen met de universiteiten van Lund (Zweden) en Helsinki (Finland) en twee farmaceutische bedrijven. In het onderzoek wordt bovendien gebruik gemaakt van databases van het UMCG.

Individuele behandeling

Het doel is van het gezamenlijke onderzoek is om behandelwijzen te ontwikkelen die veel meer op de individuele patiënt gericht zijn (personalised medicine). Het onderzoek richt zich daarom op de verschillende mechanismen die een rol spelen bij de nierschade, en het ontdekken van stoffen in bloed en urine die de oorzaak en daarmee de juiste behandeling kunnen identificeren. "Hiermee nemen we, net als nu bij kanker gebeurt, de eerste stappen naar personalized medicine in de behandeling van nierziekte bij diabetes," zegt De Zeeuw.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?