Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

UMCG-onderzoek in internationaal verband naar diabetes

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn deze week van start gegaan met een vijfjarig onderzoek naar het voorkomen en behandelen van nierschade bij diabetes. Het team van het UMCG neemt deel aan een internationale samenwerking genaamd BEAT-DKD (versla diabetische nierziekte).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Diabetes wordt een steeds vaker voorkomende aandoening, in landen zoals Nederland ook onder meer als gevolg van toegenomen welvaart. Wereldwijd heeft een groeiend aantal mensen te maken met diabetes type 2 en de gevolgen hiervan. Met name de nieren kunnen grote schade oplopen als gevolg van diabetes.

Patiënten merken heel lang niets van deze schade,  maar wanneer dat wel het geval is, is het vaak te laat om te herstellen. Medicatie om de nierschade bij diabetes te genezen is er niet, de schade kan met medicijnen momenteel alleen beperkt worden afgeremd.

Grootschalig onderzoek

UMCG-hoogleraren klinische farmacologie Dick de Zeeuw en Hiddo Lambers Heerspink werken daarom met een groep collega’s van twintig verschillende internationale universiteiten en 10 farmaceutische bedrijven in en grootschalig onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte. Dit gebeurt onder de vlag van het Europese Innovative Medicines Initiative.

Het UMCG speelt een grote rol in dit samenwerkingsverband als co-leider van het onderzoek samen met de universiteiten van Lund (Zweden) en Helsinki (Finland) en twee farmaceutische bedrijven. In het onderzoek wordt bovendien gebruik gemaakt van databases van het UMCG.

Individuele behandeling

Het doel is van het gezamenlijke onderzoek is om behandelwijzen te ontwikkelen die veel meer op de individuele patiënt gericht zijn (personalised medicine). Het onderzoek richt zich daarom op de verschillende mechanismen die een rol spelen bij de nierschade, en het ontdekken van stoffen in bloed en urine die de oorzaak en daarmee de juiste behandeling kunnen identificeren. "Hiermee nemen we, net als nu bij kanker gebeurt, de eerste stappen naar personalized medicine in de behandeling van nierziekte bij diabetes," zegt De Zeeuw.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen