UMCG onderzoekt effect AR / VR-behandeling tegen fantoompijn

Het Groningse UMCG doet, naar eigen zeggen als enige Nederlandse centrum, mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten met pijn in verloren ledematen zoals arm of hand trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality. Bij de eerste patiënten verliep de behandeling volgens het UMCG bijzonder succesvol. Deelnemers zijn enthousiast en een deelnemer werd zelfs voor het eerst in 23 jaar weer eens wakker zonder fantoompijn.

Fantoompijn is pijn die iemand voelt in een geamputeerd lichaamsdeel: iemand ervaart pijn, terwijl het pijnlijke lichaamsdeel er in niet meer is. Van alle mensen die een amputatie hebben ondergaan, heeft 50 tot 85 procent er last van (gehad). Dit gebeurt vooral direct na de amputatie. Er zijn drie mogelijke oorzaken. De eerste gaat uit van de doorgesneden perifere zenuw als oorzaak. De tweede verklaring is dat het een reactie vanuit het ruggenmerg is. Ten slotte kan de oorzaak in de hersenschors liggen. Mogelijk spelen alle drie een rol bij fantoompijn.

Mix AR- en VR-behandeling

VR- en AR-technologie wordt steeds vaker ingezet om behandelingen te ondersteunen, zo blijkt uit het vele nieuws hierover op ICT&health online en in het vakblad. In het internationale onderzoek waar het UMCG aan deelneemt, worden de patiënten behandeld met virtual reality en augmented reality training. VR is het simuleren van de werkelijkheid met computers. AR is het toevoegen van digitale informatie aan de werkelijkheid.

Tijdens de behandeling bewegen de deelnemers hun fantoomarm of -been door spieren in hun stomp aan te spannen. De training bestaat uit een aantal computerspellen. Tijdens de behandeling zien de deelnemers zichzelf op een computerscherm. Tijdens de training wordt de spieractiviteit via de elektroden geregistreerd. Voor en na elke behandeling vullen de deelnemers een vragenlijst in over hun fantoompijn.

Foppen van hersens

Door de virtuele training wordt het deel van de hersenen, dat betrokken is bij het maken van bewegingen van de geamputeerde arm of het been, gereactiveerd. Dit kan leiden tot vermindering van fantoompijn. Een andere verklaring van de VR-werking is dat de hersenen worden gefopt, doordat de patiënt een arm of been ziet bewegen en daarbij het idee heeft dat het zijn eigen arm of been is.

Dit kan bereikt worden door te kijken naar een virtuele arm of been op een computerscherm. De hersenen denken dan dat de virtuele arm of het been op het scherm echt reageert op commando’s vanuit de hersenen.

Nog geen CE-certificering

De AR-/VR-behandeling heeft nog geen CE-certificering, dit wordt momenteel aangevraagd. Het UMCG heeft toestemming gegeven dit systeem te gebruiken. Alle onderdelen van deze behandeling worden onder veilige condities uitgevoerd door ervaren medewerkers van de polikliniek Revalidatiegeneeskunde van het UMCG.

Voorbeeld van een AR-/ VR-behandeling

Fantoom 1 ict&health

 

 

 

 

A. Patiënt is zichtbaar op het computerscherm via een webcam. Een virtuele arm is toegevoegd aan het beeld .
B. De positie van de virtuele arm wordt geregeld door een marker die met klittenbanden om de stomp wordt bevestigd en oppervlakte-elektroden op de stomp registreren spieractiviteit.
C. De patiënt oefent om de positie van de virtuele arm te laten overeenkomen met een arm op het computerscherm .
D. Patiënt speelt een race-spel.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?