Search
Close this search box.
Search

UMCG werkt aan gepersonaliseerde behandelingen voor depressie

Het UMCG wil met twee onderzoeksprojecten gepersonaliseerde behandelingen voor depressie dichterbij brengen. Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het academisch ziekenhuis heeft hiervoor een subsidie van ruim 800.000 euro gekregen.

In de beide projecten, ZELF-i en Therap-i, verzamelen mensen zelf gegevens over hun psychische klachten en omgeving tijdens het dagelijkse leven. Door die gegevens om te zetten in persoonlijke grafieken kunnen zowel patiënten als therapeuten beter zicht krijgen op schommelingen in klachten en welke factoren daar van invloed op zijn.

Zelf-i

ZELF-i gaat over een app waarmee mensen met depressieve klachten zelf hun stemming en omgevingsinvloeden onder de loep kunnen nemen. Door meerdere keren per dag enkele vragen te beantwoorden op de mobiele telefoon, verzamelen deelnemers zelf gegevens. Over die gegevens krijgen ze iedere week feedback.

Er zijn twee varianten:

  • Een Doe?module die gericht is op positieve emoties en activiteiten en
  • Een Denk?module gericht op negatieve gevoelens, gedachten en gebeurtenissen.

Deze zelfmanagement interventie is bedoeld om zo snel mogelijk na intake bij een GGZ-instelling mee te beginnen, als een actieve opstap voor de reguliere behandeling. Uit het onderzoek moet blijken of deze methode effectief is. Bij dit onderzoek zijn, naast het UMCG, GGZ Friesland, PsyQ/Lentis en Synaeda Psychomedisch Centrum betrokken.

Therap-i

Het tweede onderzoeksproject richt zich op mensen met complexe problematiek die in behandeling zijn bij een derde lijns-instelling, zoals het UCP. In dit project worden zelfmetingen op de smartphone geïntegreerd in de behandeltrajecten. De gepersonaliseerde kennis in klachtenprofielen wordt door de therapeuten gebruikt om de behandelingen beter af te stemmen op het individu en de gedeelde besluitvorming te verbeteren.

Deze methode is ontwikkeld in nauwe samenwerking met therapeuten (met name drs Date van der Veen), onderzoekers, en patiënten en zal nu verder worden ontwikkeld en getoetst. De hoofdonderzoeker van Therap-i is Dr. Harriette Riese.

‘Samen zorgen voor betere zorg’

Beide projecten maken deel uit van het programma “Samen zorgen voor betere zorg” en worden gefinancierd door de Stichting tot Steun VCVGZ. Hierin wordt onderzocht of het gebruik van zelfmetingen een gunstig effect kan hebben op depressieve klachten, op het functioneren van mensen en op hun gevoel van controle op hun eigen leven en klachten.

De kennis uit deze projecten is nodig om te bepalen of en hoe zelfmetingen in de toekomst kunnen worden ingezet in de zorg. Het UMCG werkt binnen dit project samen met de Depressie Vereniging, de patiëntenvereniging van en voor mensen met een depressie en hun naasten.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?