Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

UMCG’s health-i-care voorbeeldproject voor Europese Commissie

De Europese Commissie heeft het health-i-care van onder meer het UMCG (UMC Groningen) gekozen als voorbeeldproject voor zijn invest EU-campagne. Afgelopen week bezochten zo’n 20 journalisten uit verschillende Europese landen het UMCG om kennis te maken met health-i-care in een door de EC georganiseerde persreis .

Binnen het health-i-care project ontwikkelen Duitse en Nederlandse bedrijven, onderzoekers en zorgprofessionals, innovatieve producten om de bevolking tegen infecties te beschermen en antibioticaresistentie het hoofd te bieden. De Duits-Nederlandse Handelskamer, een belangrijke projectpartner, is aanspreekpunt voor de consortia waar het gaat om de marktbenadering voor de ontwikkelde technologieën en innovaties.

Met de invest EU-campagne wil de Europese Commissie laten zien welke impact investeringsactiviteiten van de Europese Unie hebben op projecten en mensen. Behalve het health-i-care project van het UMCG in Nederland, werd tijdens de persreis ook een bezoek gebracht aan projecten in België en Frankrijk.

Belang grensoverschrijdende samenwerking

Tijdens de bijeenkomst vertelde onder andere prof. Alex Friedrich, hoofd medische microbiologie en infectiepreventie van het UMCG, over het belang van het project en de grensoverschrijdende samenwerking voor de bestrijding van antibioticaresistentie.

Ook lieten twee consortiumpartners zien welke oplossingen zij ontwikkelen. Zo werkt het Groningse bedrijf ORTEC aan de ontwikkeling van web-based software, waarmee ziekenhuizen hun eigen risicoprofiel voor de overdracht van antibioticaresistente ziekteverwekkers kunnen analyseren. Daarmee kunnen de instellingen gerichter sneltesten inzetten, wat veiliger zou zijn voor de patiënt en kosteneffectiever voor het ziekenhuis. Het bedrijf Check-Points uit Wageningen ontwikkelt een moleculaire sneltest voor de gendetectie van multiresistente bacteriën.

Over health-i-care

In het project health-i-care ontwikkelen dertig Duits-Nederlandse consortia, bestaande uit midden- en kleinbedrijven en kennis- en zorginstellingen, innovatieve producten en technologieën voor infectiepreventie en tegen antibioticaresistentie. Het gaat om hulpmiddelen op het terrein van diagnostiek, therapie, reiniging en desinfectie, medische techniek en ICT. De hulpmiddelen variëren van onzichtbare handschoenen, tot game-based leertools en een digitale assistent die zorgprofessionals herinnert aan hygiënevoorschriften.

Het project is in 2016 gestart, duurt vier jaar en wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland en meegefinancierd door de Europese Unie, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, de Niedersächsische Staatskanzlei en door de provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Overijssel.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen