Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Umenz winnaar Nationale Zorginnovatieprijs 2017

Umenz heeft de Nationale Zorginnovatieprijs 2017 gewonnen. De Nationale Zorginnovatieprijs is een initiatief om scale-ups in de zorg- en welzijnssector te steunen. De inschrijving ging in januari van start. In 2016 won de ScopeControl van Dovideq medical de eerste zorginnovatieprijs.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Stichting Zorginnovatie Nederland en haar partners uit meer dan honderd inzendingen tien nominaties geselecteerd. De uitreiking was tijdens het Health Valley Event 2017, donderdag 9 maart in het CineMec Nijmegen. Umenz ontvangt een bedrag van 15.000 euro om te investeren in verdere opschaling van zijn innovatie. In totaal werden bijna 4.500 stemmen uitgebracht. Umenz kreeg 24 procent. De nummers twee en drie waren A-view en Qbi met respectievelijk 17 en 14 procent van de stemmen.

Umenz biedt een gelijknamige app voor de zorgconsument met al zijn zorgverleners. De app geeft  overzicht, ondersteuning, begeleiding, signalering, registratie en consultatie bij alle behandelingen. De app heeft toegang tot een grote bibliotheek van medische animaties en instructievideo’s voor het informeren, coachen en begeleiden van patiënten. Door het gebruik van de app is de patiënt continu in contact met de zorgverlener.

De Umenz app is geschikt voor patiënten met een chronische aandoening en bij gebruik van nieuwe geneesmiddelen, legt  Pieter – Joep Huige van Umenz uit, evenals ook voor mensen die gezonder willen leven. Zorgverleners kunnen hun patiënten intensief begeleiden, coachen, ondersteunen en monitoren. “Door gebruik van de app hebben patiënten meer regie over hun eigen zorg en staan ze in direct contact met hun zorgverlener of apotheker.”

Bevorderen therapietrouw en effectiviteit

Met de prijs wil initiatiefnemer Stichting Zorginnovatie Nederland innovatieve bedrijven een steun in de rug geven, zegt Gelle Klein Ikkink, programmadirecteur Innovatie en Zorgvernieuwing bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit jaar meldden 109  innovaties zich aan voor de prijs. De inzendingen zijn beoordeeld op haalbaarheid, (internationale) schaalbaarheid en de mate waarin de innovatie waarde toevoegt aan de kwaliteit en de efficiency van zorg.  “Umenz is een innovatie die bijdraagt aan zelfredzaamheid, het bevorderen van communicatie tussen zorgverlener en patiënt en zo therapietrouw en effectiviteit.”

Over de prijs

Tot en met 24 februari konden ondernemers hun product of dienst op het gebied van zorginnovatie inschrijven voor het jaarlijks terugkerend initiatief van Stichting Zorginnovatie Nederland en partners. Doel van de prijs is om scale-ups in de zorg- en welzijnssector te steunen.

Stichting Zorginnovatie Nederland stelt partijen die op zoek zijn naar innovaties om hun zorgaanbod te verbeteren samen te brengen met innovatieve ondernemers of startups die partners zoeken. De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs speciaal voor de meest innovatieve onderneming in de scale-up fase, die nog wat steun in de rug kan gebruiken.

In 2016 won de ScopeControl van Dovideq medical de eerste zorginnovatieprijs omdat het bedrijf met de ScopeControl ’s werelds eerste volledig automatische testapparaat voor endoscopen op de markt bracht. Jan Carel Teding van Berkhout, Dovideq medical, stelt dat het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs de startup behalve een mooi geldbedrag enorm veel publiciteit bracht. “Daarnaast gaf het ons toegang tot een relevant netwerk, waardoor we ScopeControl met succes konden doorontwikkelen."

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen