Uniek platform voor digitale beelduitwisseling in Pathologie Diagnostiek

De Nederlandse pathologen en het Pathologisch Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) bouwen aan een landelijk platform voor de uitwisseling van digitale beelden voor diagnostische toepassing.

Met dit initiatief, dat PIE (pathology image exchange) zal gaan heten en volgens PALGA wereldwijd uniek is, moeten onderlinge consultaties en herbeoordelingen bij het verwijzen van patiënten makkelijker en sneller gaan. De zorg digitaliseert momenteel in snel tempo en de pathaloog kan en mag natuurlijk niet achterblijven. Diagnoses binnen de pathologie worden steeds vaker gesteld op basis van digitale beelden in plaats van met de microscoop. Binnenkort wordt het met PIE mogelijk om deze beelden ook tussen pathologie-afdelingen uit te wisselen.

Gegevens per post

Om dit te bewerkstelligen sloten de pathologen een contract met de Zweedse firma SECTRA voor de bouw van het beelduitwisselingsplatform PIE. Tot nu toe vindt de uitwisseling van patiëntmateriaal plaats per gewone post. Dit gebeurt als een patiënt wordt doorverwezen van het ene ziekenhuis naar het andere, als een patholoog in een ziekenhuis een specialist wil raadplegen, of als een groep pathologen gezamenlijk naar beelden willen kijken (panelbeoordeling).

Deze manier van transport is gevoelig voor verlies en beschadiging en bovendien traag en verouderd. Digitale uitwisseling van beelden voorkomt deze problemen en komt bovendien de kwaliteit en snelheid van pathologie-onderzoek en consultatie ten goede. PIE zal bijdragen aan de kwaliteit van de diagnose en de beste behandeling voor de. Het platform zal naar verwachting medio 2017 in bedrijf zijn.

Aanbestedingsprocedure

De stichting Pathologie Projecten koos voor  de Zweedse firma SECTRA na een Europese aanbestedingsprocedure. SECTRA zal het project uitvoeren samen met RAM Mobile Data en Deutsche Telekom Healthcare. Het nieuwe PIE platform zal aansluiten op het landelijke netwerk van PALGA. Hiermee zijn privacygevoelige gegevens volgens de hoogste standaard beveiligd.

Het project wordt mede ondersteund door IKNL. IKNL wil hiermee een impuls geven aan innovatie van paneldiagnostiek in de pathologie. De Nederlandse vereniging voor pathologie (NVVP) en stichting PALGA zijn van mening dat hiermee opnieuw een grote vooruitgang wordt geboekt in de kwaliteit van de pathologie diagnostiek.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Bezoek dan net als veel van uw collega’s op 26 januari a.s. het ICT&health Experience congres voor de zorg en claim uw GRATIS TICKET!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?