Search
Close this search box.
Search

Univercells ontvangt een beurs van 12 miljoen dollar

Het Beligische biotech bedrijf Univercells, opgericht in 2013, bevestigde onlangs dat het een beurs toegewezen heeft gekregen van 12 miljoen dollar door de Bill & Melinda Gates Foundation voor de ontwikkeling van een baanbrekend platform voor het fabriceren van vaccins, met als doel het drastisch verlagen van de kosten en het verhogen van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van het vaccin in ontwikkelingslanden.

Hugues Bultot, CEO en mede-oprichter van Univercells zei: “We zijn zeer vereerd om samen met de Bill and Melinda Gates Foundation te mogen werken aan het wereldwijd vergroten van de toegang tot belangrijke vaccins door de productiekosten hiervan te kunnen verlagen.”

Consortium

De ontwikkeling zal worden uitgevoerd door een consortium waarin zich ook Batavia Biosciences en Natrix Separations bevinden. Met deze samenwerking kan worden geprofiteerd van Univercells procesintensificatie en integratiemogelijkheden en –technologieën, van Natrix innovatieve single-use chromatography membrane platform en van Batavia’s vaccin ontwikkel- en produceermogelijkheden. Het doel van deze samenwerking is om een microfaciliteit voor het geïnactiveerde poliovaccin (sIPV). Deze faciliteit kan 40 miljoen doses trivalent vaccin per jaar produceren tegen een productiekostprijs van minder dan 0,15 dollarcent per dosis.

Miniaturisatie van de commerciële productie

Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal het consortium een productieplatform ontwikkelen dat continue verwerking integreert met extreem hoge procesintensificatie. Deze combinatie zorgt ervoor dat commerciële productie wordt verkleind en kan worden ingezet op lokaal niveau in zelfstandige, kleine, microfaciliteiten met lage kosten. Het platformconcept kan worden toegepast op elk viraal vaccin en de kleinere schaal en vereenvoudigde bewerkingen die het oplevert zal hindernissen voor vaccinfabrikanten in ontwikkelingslanden verlagen met behoud van de hoge veiligheid.

José Castillo, CTO en medeoprichter van Univercells, verklaarde: “Wij zijn zeer enthousiast over de samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation. Met Batavia Bioscience en Natrix Scheidingen integreert ons consortium ruime ervaring, know-how en innovatieve doch bewezen technologieën die de productiviteit enorm verhogen. We verwachten dat het gevolg hiervan de wereldwijde gezondheid een enorm boost zal geven. "

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?