Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Universiteiten gaan proeftuin mobiele meetapparatuur ontwikkelen

De Radboud Universiteit werkt samen met Wageningen University & Research en de Universiteit Twente aan een proeftuin Citizen Science voor bedrijven die handheld meetapparatuur ontwikkelen. Ze kunnen bij de drie universiteiten hun apparaten testen, valideren en de verworven datasets laten analyseren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het doel van de proeftuin Citizen Science is bedrijven ondersteunen bij de ontwikkeling van mobiele en handheld devices en de bijbehorende processen. Daarbij gaat het om de sectoren Health, Food en Milieu.

Er is op dit moment al sprake van een transitie van het middensegment van analytische labapparatuur naar mobiele of handheld apparaten, stellen de initiatiefnemers. Volgens hen is het daarbij belangrijk dat het hoogste segment, met geavanceerde high-tech apparatuur en expertise, te ondersteunen bij hun ontwikkeling.

Ook de processen rond meetmethoden, analyse van de verzamelde data en beveiliging komen daarbij aan bod. Op de drie kennisinstellingen in Oost-Nederland is niet alleen de juiste kennis aanwezig, maar ook de faciliteiten op het gebied van meetinstrumentarium, hightech analysetechnologie, miniaturisatie-technologie, data science, data interpretatie en online feedback systemen (zoals apps).

Project met steun van EU

Op dit moment doen vijf MKB-bedrijven mee en bedrijven uit het hele land zijn welkom. De Proeftuin Citizen Science staat onder penvoering van de Radboud Universiteit en kwam tot stand met subsidie van de Europese Unie. Voor Citizen Science ontving het consortium een subsidiebedrag van 596.696 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

“Ontwikkelingen in ‘noninvasive measuring’ en miniaturisatie maken de ontwikkeling van smart sensors mogelijk. Ik denk dat dit een boost zal geven op het gebied van Citizen Science. En ervoor zal zorgen dat deze evidence based wordt”, zegt prof. dr. Lutgarde Buydens, decaan van de bètafaculteit (FNWI) aan de RU. Zij houdt zich bezig met vooruitstrevende concepten in het analyseren van data voor bijvoorbeeld milieuverontreiniging en voedselonderzoek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen