Search
Close this search box.
Search

Universiteiten stoppen 10 mln euro in verdieping samenwerking

De universiteiten van Utrecht (UU), Eindhoven (TU/e) en het UMC Utrecht intensiveren hun samenwerking. De kennisinstituten investeren de komende drie jaar 10 miljoen euro in een gezamenlijk onderzoeksfonds. De drie partijen stellen door het combineren van hun expertises het gezamenlijke onderzoek naar een hoger niveau te willen tillen en duurzaam maken. De eerste vormen van samenwerking betreffen onder meer regeneratieve geneeskunde, medische beeldverwerking, poreuze materialen en energie.

De universiteiten van Eindhoven en Utrecht en het UMC Utrecht zijn naar eigen zeggen zeer complementair: op het gebied van geneeskunde, geowetenschappen, bètawetenschappen en sociale- en geesteswetenschappen raakt het onderzoek steeds meer verweven. Zo werken de instituten nu al intensief samen op het gebied van regeneratieve geneeskunde, medische beeldverwerking en energie. Er wordt bijvoorbeeld een gecombineerde masteropleiding Regenerative Medicine and Technology aangeboden. Daarnaast lopen er verschillende gezamenlijke onderzoeksprojecten.

Bestendiging langlopende initiatieven

Tot nu toe ontbrak echter een basis om deze programma’s structureel te ondersteunen. Met de nieuwe overeenkomst willen UU, TU/e en het UMC Utrecht langlopende initiatieven bestendigen en ruimte geven aan bestaande en nieuwe onderzoeksprogramma’s, evenals zorgen voor betere onderzoeksfaciliteiten. Het fonds krijgt per 1 januari 2017 een directeur voor de dagelijkse leiding. Het toezicht op het fonds berust bij de universiteitsrectoren en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur (RvB) UMC Utrecht.

Prof. dr. Frank Miedema, vice-voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht stelt over de diepergaande samenwerking: “Wij willen de beste zorg ontwikkelen voor onze patiënten en daar is onderzoek voor nodig. Door deze samenwerking breng je ontzettend veel kennis samen, wat resulteert in nieuwe, slimme inzichten. We versterken elkaar echt op het gebied van onderzoek, onderwijs en kennisvaloriatie.”

Gezondheid, energie

Hedendaagse thema’s in gezondheid en energie vragen om een vernieuwde en universiteiten-overstijgende aanpak met multidisciplinair onderzoek op gecombineerde aandachtsvelden, aldus een persbericht van de drie kennisinstituten. Thema’s zoals vitaliteit van de mens in interactie met zijn omgeving of de rol van de consument in het toekomstige energiesysteem vragen een nieuwe, universiteitsoverstijgende, benadering.

Vanuit Virtual Research Institutes gaan wetenschappers gezamenlijk te werk om problemen op het gebied van gezondheid en energie te onderzoeken. Het eerste virtuele instituut – rond Regenerative Medicine en Imaging – zal naar verwachting al begin dit jaar van start gaan.

(Kom op 26 januari naar de ICT&health Experience om kennis te maken met de nieuwste technologische ontwikkelingen, volg lezingen en krijg inzicht in de laatste stand van zaken)

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?