Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Urban Sun: veiliger UV-licht tegen coronavirus

Voor mensen veiliger UV-licht dat de aanwezigheid van het coronavirus in de lucht met 99,9 procent kan terugbrengen. En daarmee het welzijn van mensen in coronatijd kan verbeteren. Dat is wat het Nederlandse Studio Roosegaarde met zijn Urban Sun hoopt te bereiken. De lichtcirkel van het far-UVC licht kan een plek zoals een plein grotendeels vrij maken van het virus. Dit moet onder meer de huidige sociale isolatie van veel mensen tegengaan. Eerder deze maand werd de Urban Sun geïntroduceerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De far-UVC lichtbron is ontwikkeld door ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team. Zij zijn daarbij uitgegaan van onderzoek dat stelt dat far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig kan reduceren. Dit in tegenstelling tot traditioneel 254 nm UV-licht dat wel schadelijk is voor mensen. Het aanwezige coronavirus wordt binnen de lichtcirkel sterk gereduceerd, afhankelijk van locatie, weersomstandigheden, de hoogte en andere factoren. De ontwikkelaar denkt dat hiermee sociale isolatie tegengegaan wordt door publieke ruimtes zoals culturele festivals, sportevenementen, en schoolpleinen in de toekomst veiliger te maken.

Meer contact via Urban Sun

Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, was bij de onthulling van de Urban Sun op de Erasmusbrug in Rotterdam aanwezig. “Veel mensen zijn COVID19-moe en ik denk dat we moed nodig hebben om nieuwe oplossingen te vinden, om met elkaar in contact te komen, om wat intimiteit te creëren. Dat is wat Urban Sun doet.”

Urban Sun is overigens niet specifiek met corona in het achterhoofd ontwikkeld. Studio Roosegaarde stelt al meerdere jaren bezig te zijn met onderzoek naar de kracht van licht. Urban Sun is een project dat al voor de pandemie is gestart met eigen tijd en geld. Het verbindt design aan wetenschap en wil nieuwe samenwerkingen met overheden en partners aan gaan om de verdere toepassingen te versnellen. Urban Sun kan in iedere openbare ruimte worden tentoongesteld als een platform om elkaar op een meer menselijke manier te ontmoeten en te verbinden.

Urban Sun is ontworpen samen met externe experts en wetenschappers uit Nederland, de VS, Japan en Italië. De Urban Sun’s far-UVC lichtbron is gemeten en gekalibreerd door het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland VSL. De lichtbron voldoet volgens de ontwikkelaar aan de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) veiligheidsnormen.

De wetenschap achter Urban Sun is volgens de ontwerper gebaseerd op meerdere wetenschappelijke artikelen in Nature door Columbia University en Hiroshima University. Uit het onderzoek zou dat specifiek ultraviolet licht met een golflengte van 222 nm virussen, waaronder verschillende strengen van het coronavirus en influenza, tot 99,9 procent terugdringen. Hoewel traditioneel 254 nm UV-licht schadelijk is, is dit specifieke licht van 222 nm veilig voor zowel mens als dier, aldus het onderzoek.

Inzet UV-licht

Al voor de coronacrisis werd UV-licht ingezet om oppervlakten te reinigen van bacteriën en virussen. Smartphones en tablets bijvoorbeeld, die steeds vaker in ziekenhuizen en zorginstellingen worden gebruikt. In november 2020 besloot de Europese Commissie om in het kader van de strijd tegen corona 200 UV-gebaseerde desinfectierobots aan te schaffen die aan ziekenhuizen in heel Europa zouden worden geleverd. Twee ziekenhuizen uit het mProve-netwerk – Rijnstate en Isala – hebben inmiddels zo’n desinfectierobot gekregen waarmee corona-verpleegkamers snel en effectief gedesinfecteerd kunnen worden.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen