Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

UT en Ancora gaan voor revolutie in gepersonaliseerde e-Health

Ancora Health gaat samenwerken met het TechMed Centrum van de Universiteit Twente (UT) om gepersonaliseerde e-Health mogelijk te maken. Door het technologieplatform van de startup Ancora te bundelen met de wetenschappelijke kennis en expertise van de UT, ontstaat een samenwerking met meerwaarde. Doel: mensen met leefstijl-gerelateerde gezondheidsrisico’s ondersteunen bij een gezondere leefstijl. Zo kunnen chronische ziekten beter onder controle worden gebracht of zelfs worden voorkomen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Door in een vroeger stadium de juiste interventies te stimuleren, kan de druk op de zorg worden verminderd. De combinatie van een technologisch platform van Ancora en de wetenschappelijke kennis van UT zorgt voor een impuls, en misschien zelfs voor een revolutie, in de preventie en behandeling van chronische ziekten. Startup Ancora is gespecialiseerd is in preventieve gezondheid en leefstijltherapie en veelbelovend. Het bedrijf haalde inmiddels negen miljoen euro aan startkapitaal op, waaronder drie miljoen van de Rabobank.  Samen met UT zet het bedrijf expliciet in op gepersonaliseerde e-Health.

Op weg naar toekomstbestendige zorg

“Door de juiste technologie te gebruiken, kunnen artsen straks zien welke mensen het meeste risico lopen op chronische ziekten”, vertelt  Remke Burie, directeur van het UT TechMed Centrum op de website van UT. “Ze kunnen de ontwikkeling en de levensstijl van hun patiënten beter volgen en gepersonaliseerde interventies bevorderen die op schaal kunnen leiden tot betere gezondheidsuitkomsten. We maken de zorg hiermee pro-actiever omdat arts en patiënt precies kunnen zien wat er nodig is en op welke momenten. We kijken er naar deze samenwerking met Ancora en samen bij te dragen aan een goede toekomstbestendige zorg in Nederland.”

e-Health technologieën & AI

De samenwerking levert naar verwachting nieuwe e-Health technologieën omtrent zorg voor mensen met chronische aandoeningen. Dit gebeurt door technologie expliciet te personaliseren en grootschalig te implementeren. De twee partijen hopen de Nederlandse zorg een impuls te geven met holistische modellering op het gebied van diagnostiek, monitoring en digitale coaching voor de behandeling van diabetes en osteoartritis op basis van kunstmatige intelligentie. 

Er zullen technologieën op de markt worden gebracht voor behandeling en preventie. “Met ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders die lijden aan diabetes type 2 – en nog veel meer mensen die lijden aan andere leefstijl-gerelateerde aandoeningen – is er een dringende behoefte bij zorgprofessionals om de zorg efficiënter en pro-actiever te maken. Ancora en UT gaan deze uitdaging samen aan”, aldus Sridhar Kumaraswamy, CEO van Ancora Health.

Vroege identificatie leefstijl-gerelateerde problemen

Tevens doen beide partijen onderzoek naar de gezondheidstechnologie-economie en financieringsmodellen. Met name op het gebied van preventie is met e-health winst te behalen. Voor mensen met een ongezonde levensstijl is gepersonaliseerde e-health een uitkomst, omdat zij meestal niet als ‘ziek’ worden aangemerkt. Vroege identificatie van zo’n leefstijl kan leiden tot vroeger identificatie en helpen bij het voorkomen  van chronische ziekten zoals diabetes type 2. Met de inzet van gepersonaliseerde e-Health kan het aantal gezonde levensjaren van vele Nederlanders mogelijk aanzienlijk worden vergroot.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen