Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 november 2015
Artikel delen

UT en CBS werken samen – Nieuwsoverzicht van 27 november

Deze vrijdag ook: ‘Thuis’ via Virtual Reality – Zorginnovatie.nl heropend – Deel dit bericht via Social Media met #eHealth en #icthealth

UT en CBS werken samen

Vanaf vandaag werken het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Universiteit Twente (UT) samen. Het doel van de samenwerking is innovatie van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. CBS biedt onderzoekers van de UT een enorme schat aan informatie over de Nederlandse samenleving. Het CBS krijgt de mogelijkheid om vanuit nieuwe wetenschappelijke invalshoeken nog beter gebruik te maken van big data.

UT-onderzoekers kunnen in Datalab gebruik maken van een speciale CBS-terminal. Die terminal staat in een beveiligde omgeving. Daardoor is het mogelijk dat de onderzoekers met CBS-data werken volgens de wet- en regelgeving op het gebied van privacy. 

De overeenkomst voor de samenwerking wordt vandaag getekend door CSB directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi en UT College van Bestuur-voorzitter Victor van der Chijs. UT timmert deze dagen flink aan de weg als het gaat om zorginnovatie. Zo reikten ze gisteren ook acht ‘pioneers in health care innovatievouchers‘ uit voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. 
  

‘Thuis’ via Virtual Reality

Het Máxima Medisch Centrum laat zieke kinderen, opgenomen op hun kinderafdeling in Veldhoven, via virtual reality in contact staan met hun gezin thuis. Dit is mogelijk door verschillende technieken te combineren. Er waren eerder al verschillende vergelijkbare projecten in andere landen, zoals u wellicht heeft gelezen in het tweede bericht in ons Nieuwsoverzicht van 9 november.

Bij de oplossing in het Màxima Ziekenhuis, krijgt het kind in het ziekenhuis een VR-bril op. Zo kan het via een 180 graden camera die thuis staat, alle gesprekken en bewegingen van zijn familieleden volgen en zich ook in het gesprek mengen. Gisteravond kon u in EenVandaag zien hoe twee zieke kinderen de nieuwe techniek uitprobeerden. Daarnaast sprak het programma met uitvinder, arts en techneut Stefan van Rooijen en kinderarts Bas Zegers.

Zorginnovatie.nl heropend door minister Schippers

Afgelopen woensdag presenteerde minister Schippers de Stichting Zorginnovatie Nederland. Tegelijkertijd heropende zij de site zorginnovatie.nl – de bestaande site werd aangepast en opgefrist. In het afgelopen jaar zijn er dik 200 innovaties en 1.400 innovators ingeschreven op de site.

Wilco Schuttelaar, directeur van de stichting vertelde aan Medicalfacts: "Met dit nationale podium voor innovaties, een community van verschillende stakeholders én regionale partners die innovaties inhoudelijk ondersteunen, krijgt het innovatieklimaat in de zorg in Nederland een geweldige impuls." Minister Edith Schippers voegt toe: "Wij vinden het fantastisch dat deze partijen dit hebben neergezet. Vanuit het ministerie van VWS steunen we dit soort initiatieven, leggen verbindingen en willen heel graag helpen om drempels voor innovaties weg te nemen."

Stichting ZorgInnovatie Nederland is opgericht door acht regionale innovatienetwerken. De partners zijn Amsterdam Economic Board, Economic Board Utrecht, EIZT, Health Valley, HANNN, Medical Delta, OMFL en VitaValley. 

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen