UT en CBS werken samen – Nieuwsoverzicht van 27 november

Deze vrijdag ook: 'Thuis' via Virtual Reality - Zorginnovatie.nl heropend - Deel dit bericht via Social Media met #eHealth en #icthealth

UT en CBS werken samen

Vanaf vandaag werken het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Universiteit Twente (UT) samen. Het doel van de samenwerking is innovatie van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. CBS biedt onderzoekers van de UT een enorme schat aan informatie over de Nederlandse samenleving. Het CBS krijgt de mogelijkheid om vanuit nieuwe wetenschappelijke invalshoeken nog beter gebruik te maken van big data.

UT-onderzoekers kunnen in Datalab gebruik maken van een speciale CBS-terminal. Die terminal staat in een beveiligde omgeving. Daardoor is het mogelijk dat de onderzoekers met CBS-data werken volgens de wet- en regelgeving op het gebied van privacy. 

De overeenkomst voor de samenwerking wordt vandaag getekend door CSB directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi en UT College van Bestuur-voorzitter Victor van der Chijs. UT timmert deze dagen flink aan de weg als het gaat om zorginnovatie. Zo reikten ze gisteren ook acht ‘pioneers in health care innovatievouchers‘ uit voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. 
  

‘Thuis’ via Virtual Reality

Het Máxima Medisch Centrum laat zieke kinderen, opgenomen op hun kinderafdeling in Veldhoven, via virtual reality in contact staan met hun gezin thuis. Dit is mogelijk door verschillende technieken te combineren. Er waren eerder al verschillende vergelijkbare projecten in andere landen, zoals u wellicht heeft gelezen in het tweede bericht in ons Nieuwsoverzicht van 9 november.

Bij de oplossing in het Màxima Ziekenhuis, krijgt het kind in het ziekenhuis een VR-bril op. Zo kan het via een 180 graden camera die thuis staat, alle gesprekken en bewegingen van zijn familieleden volgen en zich ook in het gesprek mengen. Gisteravond kon u in EenVandaag zien hoe twee zieke kinderen de nieuwe techniek uitprobeerden. Daarnaast sprak het programma met uitvinder, arts en techneut Stefan van Rooijen en kinderarts Bas Zegers.

Zorginnovatie.nl heropend door minister Schippers

Afgelopen woensdag presenteerde minister Schippers de Stichting Zorginnovatie Nederland. Tegelijkertijd heropende zij de site zorginnovatie.nl – de bestaande site werd aangepast en opgefrist. In het afgelopen jaar zijn er dik 200 innovaties en 1.400 innovators ingeschreven op de site.

Wilco Schuttelaar, directeur van de stichting vertelde aan Medicalfacts: "Met dit nationale podium voor innovaties, een community van verschillende stakeholders én regionale partners die innovaties inhoudelijk ondersteunen, krijgt het innovatieklimaat in de zorg in Nederland een geweldige impuls." Minister Edith Schippers voegt toe: "Wij vinden het fantastisch dat deze partijen dit hebben neergezet. Vanuit het ministerie van VWS steunen we dit soort initiatieven, leggen verbindingen en willen heel graag helpen om drempels voor innovaties weg te nemen."

Stichting ZorgInnovatie Nederland is opgericht door acht regionale innovatienetwerken. De partners zijn Amsterdam Economic Board, Economic Board Utrecht, EIZT, Health Valley, HANNN, Medical Delta, OMFL en VitaValley. 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?