UT-onderzoeker ontwikkelt heart-on-a-chip

6 november 2019
heart-on-a-chip-UMCU
Onderzoek
Nieuws

In Nederland leven bijna 400.000 mensen met boezemfibrilleren; de meest voorkomende hartritmestoornis. De impact van hartritmestoornissen is groot; het kan leiden tot een hartinfarct, herseninfarct of een hartstilstand.

Met het huidige onderzoek gebruikt Schwach generieke stamcellen om levende hartspiercellen te kweken op een chip. Schwach: “In ons lab maken we siliconenchips. Op deze chips kweken we levende hartspiercellen en wekken we met behulp van prikkels een hartritmestoornis op. Vervolgens onderzoeken we welke medicatie deze stoornissen kunnen stoppen.”

Voor het nieuwe onderzoek hoopt Schwach stamcellen van patiënten te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om levende hartspiercellen van een patiënt te kweken en te onderzoeken welke medicatie en behandeling het beste werkt bij de betreffende patiënt. “Het is mijn doel om gepersonaliseerde medicatie te vinden die hartritmestoornissen beter behandelen en de ernstige gevolgen ervan kunnen voorkomen.”

Organ-on-a-chip

Vorig jaar ontwikkelde Het Belgische onderzoeksinstituut Imec, actief op het gebied van nano-elektronica en digitale technologie, heeft een chip waarop cellen gekweekt kunnen worden tot menselijke orgaanstructuren, zoals het hart of hersenweefsel (organs-on-a-chip). Met organs-on-a-chip kunnen medicijnen sneller en grootschaliger getest worden, of er kunnen maatwerkbehandelingen op basis van gekweekte cellen van een patiënt mee ontworpen worden. Het Nederlandse Micronit werkte mee aan de chip.

De chip kan gebruikt worden om nieuwe medicijnen in vitro te testen. Hij telt ruim 16.000 elektrodes die zeer nauwkeurig signalen binnenin cellen en tussen cellen kunnen uitlezen en de cellen chemisch of elektrisch kunnen stimuleren, aldus Imec. De combinatie van de hoge nauwkeurigheid van de metingen, en de snelle doorlooptijd van de testen, maken de chip volgens het onderzoeksinstituut tot een game-changer die de ontwikkeling van nieuwe medicijnen enorm kan versnellen.