Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 november 2019
Artikel delen

UT verbetert prestaties e-sporter via data

De eDivisie en de Universiteit Twente (UT) zijn gestart met een innovatietraject om de prestaties van eSporters te verbeteren. eSporters van Feyenoord en Heracles Almelo, die het vanaf 11 november tegen de overige eredivisieclubs opnemen in de EA SPORTS FIFA 20-competitie eDivisie, nemen deel aan de eerste pilot.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In een speciaal eSportslab op de campus van de UT wordt gewerkt aan het verbeteren van onder meer de reactietijd, inzicht, stressniveau en ruimtelijk inzicht van de eSporters. De UT en de eredivisie pionieren hiermee op het combineren van eSports en wetenschap.

De meeste eSporters krijgen professionele begeleiding van de eredivisieclubs bij hun speltactiek, houding en fysiologie. Met de samenwerking met de UT wordt daar nu een wetenschappelijke component aan toegevoegd om zodoende de prestaties van de eSporters te verbeteren.

Succesvolle pilot

Op woensdag 30 oktober vond er een eerste meetsessie plaats met de eSporters van Heracles Almelo en Feyenoord, waar zij onder andere EA SPORTS FIFA 20-wedstrijden tegen elkaar speelden. “We doen een aantal psychologische metingen, zoals reactietijd, ruimtelijk inzicht, maar ook persoonlijkheid”, zegt dr. Guido Bruinsma, UT-docent en vanuit de UT betrokken bij de pilot met de eDivisie.

“Met wearable technology meten we de hartslag en het stressniveau van de eSporters en met eye tracking volgen we hun oogbewegingen op het scherm. Ook emotieherkenning speelt een belangrijke rol. Tegelijkertijd verzamelen we de data uit FIFA 20 om uit te lezen hoe de eSporter presteert. Het doel is de eSporters op langere termijn te helpen zichzelf te optimaliseren voor de game en tegenstanders beter te analyseren.”

‘Sportdata in stroomversnelling’

De Universiteit Twente zette afgelopen jaar al grote stappen met data-onderzoek binnen de topsport. Daar wordt nu dus eSport aan toegevoegd. Sportdata in Twente kwam in een stroomversnelling dankzij prof. dr. Joost Kok, decaan op de UT en een ervaren onderzoeker op het gebied van data science. Als oprichter van het Sport Data Centre (SDC) werkte Kok met het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en schaatscoach Jac Orie om data te verzamelen en te verwerken. 

Binnen de Universiteit Twente zijn verschillende disciplines betrokken bij het eSportslab. Naast Bruinsma en Kok zijn de vakgroepen IEBIS, HMI, Psychology en BSS betrokken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen