Search
Close this search box.
Search

Vaak inloggen in zorgdossier frustreert zorgverleners

Uit onderzoek van Ictivity, waaraan meer dan 500 zorgmedewerkers deelnamen, blijkt dat het vaak opnieuw moeten inloggen in zorgdossiers de grootste frustratie is. Voor zorgverleners brengt het zorgdossier nog steeds een grote administratieve last met zich mee, zo is concludeert het onderzoek.

Van de ondervraagde zorgmedewerkers geeft 37 procent aan dat het vaak opnieuw moeten inloggen in het zorgdossier hen het meest frustreert. Voor iets meer dan een kwart (26%) is dat het moeten werken in veel verschillende systemen. Zorgverleners zijn per dag tussen de 30 en 90 minuten bezig met het bijwerken van zorgdossiers.

Digitaal bijwerken zorgdossier bespaart tijd

Digitalisering dringt in alle facetten van de maatschappij door, ook de zorg. Toch zegt nog geen tweederde van de zorgverleners (64%) alleen een digitale variant van het zorgdossier te gebruiken. Twee jaar geleden (2017) was dat volgens het onderzoek al 62 procent. Er is in twee jaar tijd op dat gebied weinig veranderd.

Iets meer dan een op de vijf zorgverleners werkt nog altijd eerst de papieren versie van het zorgdossier bij en voert daarna pas de gegevens digitaal in. Terwijl 42 procent aangeeft dat het direct digitaal bijwerken van het zorgdossier een tijdsbesparing kan opleveren.

“Als ik alles digitaal kan doen, heb ik meer tijd voor de zorgvrager en kunnen mijn collega’s meteen de informatie lezen die ik heb opgeschreven. Dan komen mijn collega’s voorbereid op de situatie het huis binnen”, aldus een reactie van een zorgverlener.

Betere communicatie, minder fouten

“Het zorgdossier speelt een ontzettend belangrijke rol in de communicatie tussen zorgverleners. Het omvat alle behandelgegevens die van belang zijn voor de zorgverlening van een cliënt. Het is daarom cruciaal dat de manier waarop deze gegevens verwerkt worden zo eenvoudig en veilig mogelijk is. Dat nog niet alle zorgverleners volledig digitaal werken, vergroot de kans op interpretatiefouten en maakt het delen van informatie met andere zorgverleners moeilijker. Het vergt tevens kostbare tijd die niet aan de cliënt besteed kan worden. Het is tijd om stappen te zetten richting een uniforme werkwijze en standaardisering van digitale informatie-uitwisseling,” zegt Wilbert van Beek van Ictivity.

Aan het onderzoek deden meer dan 500 zorgmedewerkers mee, verdeeld over verschillende sectoren van de zorg, waaronder jeugd-, gehandicapten-, ouderen-, thuis-, en de geestelijke gezondheidszorg. De deelnemers werd ook gevraagd een persoonlijke toelichting te geven om het gevoel achter de cijfers beter over te brengen en de stem van de zorgmedewerker luider te laten klinken.

Een onderzoek uit 2017 concludeerde dat medisch specialisten en artsen in opleiding zijn gemiddeld 40 procent van hun totale werktijd kwijt aan administratieve handelingen. Meer dan 90 procent vond een groot deel van de administratieve handelingen overbodig en pleitte ook voor meer digitale verwerking.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?