VBHC: opschalen is de volgende uitdaging

di 18 juni 2019 - 13:35
Gezondheid-app
Technologie
Blog

De initiatieven die afgelopen april in de prijzen vielen tijdens de zesde Value-Based Health Care Prize (VBHC), worden kwalitatief steeds beter. Onder meer het Nederlandse Hartwacht en het OLVG kregen een Excellence Award. Good Life with Osteoarthritis in Denmark (GLA:D®) sleepte de hoofdprijs in de wacht. Kenmerkend voor steeds meer initiatieven is de verbetering in schaalbaarheid van de toepassingen.

GLA:D. richt zich op preventie en vroege behandeling van osteoartritis. Het GLA:D behandelplan bestaat uit twee patiënteducatiesessies en 12 neuromusculaire therapie sessies begeleid door een arts. Functionele- en patiënt-gerapporteerde uitkomsten worden verzameld in een nationale database en beslissingen worden genomen op basis van de uitkomsten die het meest relevant zijn voor de patiënt.

Dit heeft geleid tot verbeterde zorguitkomsten en meer regie voor de patiënt. De werkwijze van GLA:D wordt internationaal al toegepast in onder meer Australië, China en Zwitserland. Daarnaast wordt er gewerkt aan het uitbreiden naar andere medische condities zoals rugpijn.

Uitblinkers specifieke gebieden

Behalve de VBHC Prize werden vier awards uitgereikt aan initiatieven die uitblinken in een specifiek gebied:

Value Based HIV Care – Patient Outcome Award: het OLVG heeft al elf jaar ervaring met het implementeren van VBHC binnen de zorg voor HIV-patiënten. In deze periode heeft het OLVG een HIV uitkomsten-set ontwikkeld en deze ingebouwd in de elektronische patiëntendossiers. Op basis van deze uitkomsten wordt zorg continu verbeterd, wordt shared-decision making gestimuleerd en is een shared-savings VBHC contract afgesloten met een zorgverzekering. De jury prees de virtuele Integrated Practice Unit (IPU) waarin verschillende betrokkenen worden samengebracht met een focus op de patiënten. Daarnaast, heeft het OLVG in samenwerking met patiënten de e-health applicatie ‘Happi’ ontwikkeld, om de patiënt optimale controle over de eigen gezondheid te geven.

A Holistic, Scalable, Value-Based Care Pathway for Lung Cancer Patients – Cost-Effectiveness Award: Awell and AZ delta creëerden een softwaresysteem dat VBHC implementatie en samenwerking stimuleert en faciliteert. Na eerst het ideale zorgpad op papier te hebben gezet, werd deze geïmplementeerd met het Awell Health platform en geïntegreerd met het EPD. De jury was onder de indruk van het enorme leervermogen voor de klinische teams en de verbeterde gezondheidsuitkomsten voor patiënten. Daarnaast werd het betrekken van patiënten tijdens het gehele ziekteproces geprezen.

HartWacht – Collaboration Award: De netwerk IPU HartWacht is een samenwerking tussen Cardiologie Centrum Nederland, Zilveren Kruis en Luscii. HartWacht stelt patiënten in staat hun eigen vitale functies te meten op elk moment en vanaf elke locatie. Gebaseerd op deze metingen kunnen geringe interventies worden uitgevoerd. Het holistische perspectief werd geprezen door de jury, net als het management van alle betrokkenen voor een complexe en dure medische conditie. Daarnaast is het initiatief makkelijk schaalbaar naar andere landen en medische condities.

Dental Health Services Victoria’s Value Based Oral Health Care Model – Primary Care Award: Dental Health Services Victoria’s is de eerste organisatie ter wereld die VBHC toepast in mondzorg. In een door budgetten gedreven zorgsysteem is een waarde gedreven model ontwikkeld in samenwerking met patiënten. Dit heeft geleid tot meer shared-decision making en een focus op gezondheidsuitkomsten die belangrijk zijn voor patiënten. De jury was enthousiast over dit unieke initiatief wat als voorbeeld kan dienen voor vele anderen, zowel binnen als buiten de mondzorg.

De inspirational award ten slotte erkent de meest inspirerende VBHC initiatieven ter wereld. Dit jaar werd deze award toegekend aan het Dana Farber Cancer Institute voor de impact die zij creëren met hun zorg voor kanker patiënten. De prijs werd in ontvangst genomen door dr. Belén Fraile, vice president zorgmanagement en value bij Dana Farber. Dana Farber onderscheidt zich in het leveren van innovatieve zorg door baanbrekend onderzoek en het aangaan van samenwerkingen om zo nieuwe mogelijkheden te creëren.

Toepassingen completer, complexer

De toepassingen voor de VBHC Prize in de afgelopen jaren laten trends binnen VBHC-implementatie zien. Bij de eerste editie, in 2014, was zichtbaar dat VBHC op grote schaal bekend en geaccepteerd begon te worden en waren de initiatieven voornamelijk bezig met het meetbaar maken van gezondheidsuitkomsten. Door de jaren heen is een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zijn de applicaties completer en complexer geworden.

Voorbeelden van succesvolle implementatie van VBHC-concepten zoals Integrated Practice Units en Bundled Payments zijn nu in grote getalen te vinden (voor meer informatie lees het artikel ‘The VBHC evolution 2014-2019’ in de VBHC Prize 2019 editie van het VBHC Thinkers Magazine).

Opschalen VBHC

De volgende uitdaging is het opschalen van VBHC. De huidige, klassieke organisatie van zorgsystemen maakt het uitdagend om projecten die waarde voor patiënten te creëren op grote schaal uit te rollen. Aan de andere kant zien we veel mogelijkheden ontstaan voor opschalen van VBHC, bijvoorbeeld door gebruik te maken van big data of blockchain. Kijkend naar de indrukwekkende vooruitgang binnen VBHC in de afgelopen jaren, kijken we uit naar de VBHC Prize 2020 en zijn we benieuwd wat de toekomstige Prize winnaars ons zullen leren.

De VBHC Prize wordt volgend jaar gehouden op 14 mei 2020. Applicaties kunnen vanaf 1 september 2019 worden ingediend.