Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VBHC Primary Care Award naar COPD InBeeld

‘COPD InBeeld’ heeft de VBHC Primary Care Award 2018 gewonnen. COPD InBeeld is een initiatief van zorgorganisatie Sensire, het Slingeland Ziekenhuis, Medisch Service Centrum NAAST (voorheen onderdeel van Sensire), zorgverzekeraar Menzis en zorginnovator Focuscura. Bij InBeeld kunnen COPD-patiënten via beeldbellen zorg op afstand krijgen. De vakjury prees het initiatief vanwege de focus op en toegevoegde waarde voor de klant en de mogelijkheid deze zorg aan te kunnen bieden aan COPD-patiënten in heel Nederland én aan andere chronisch zieken.

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Maarten van Rixtel

Maarten  van Rixtel Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De oorspronkelijke pilot voor COPD InBeeld werd in 2010 opgestart door het Slingeland ziekenhuis en Sensire. Zorgverzekeraar Menzis besloot na gebleken succes dat het vanaf 2017 de financiering voor COPD InBeeld overnam. Alle kosten werden vanaf dan vergoed voor longpatiënten in de regio die baat hebben bij de alternatieve vorm van behandeling. Volgens Maarten van Rixtel, bestuurder bij Sensire, wordt COPD InBeeld inmiddels bij zes ziekenhuizen gebruikt, zij het vaak nog met beperkte groepen patiënten. Dat vertelde van Rixtel in ICT&health 2, 2018.

Innovatieve, waardegedreven zorg

De Value Based Health Care (VBHC) Prize erkent en beloont initiatieven die innovatieve en waardegedreven zorg leveren. Bij de uitreiking van de Primary Care Award beschreef de internationale vakjury COPD InBeeld als ‘een unieke samenwerking tussen zorgverleners in de eerste- en tweedelijnszorg in nauwe samenspraak met de klant’.

René Baljon, directeur van Medisch Service Centrum NAAST, stelt trots te zijn op de uitverkiezing. “Deze prijs is de kroon op het werk dat we zo’n zeven jaar geleden met onze partners startten. Uitgangspunt was meer zelfregie en vrijheid voor de klant en betere zorg tegen minder kosten. Dat heeft onder meer geleid tot een hogere klanttevredenheid en nieuwe technologieën in combinatie met zorg op afstand,” legt Baljon uit.

Nederland koploper Value based Health

Value based healthcare is zorg met een focus op het vergroten van waarde voor de patiënt en daarbij vermindering van de kosten. De vakjury was onder de indruk van de initiatieven en prijst Nederland als koploper van value based healthcare. Ten opzichte van vorig jaar is er een forse stijging in e-health-initiatieven, wat volgens de jury kenmerkend is voor de innovatie binnen de gezondheidszorg. InBeeld is daar volgens hen een mooi voorbeeld van.

Baljon: “Mensen met COPD moeten vaak voor controle naar het ziekenhuis. Voor hen zijn deze bezoeken zwaar vanwege hun beperkte longinhoud. Met InBeeld kunnen klanten, verpleegkundigen en artsen via de iPad of een ander digitaal device informatie uitwisselen en beeldbellen via een beveiligde omgeving. Als het nodig is, heeft de klant direct contact met de verpleegkundige of wordt er een afspraak in het ziekenhuis geregeld.”

Uitbreiding naar patiënten met hartfalen

De cVitals app van FocusCura bundelt de kennis van de medisch specialist van het Slingeland Ziekenhuis, de verpleegkundige kennis van NAAST en Sensire. De partners werken ook samen om mensen met hartfalen thuis te begeleiden. Baljon: “Voor klanten in de Achterhoek gaat de kwaliteit van leven met sprongen vooruit; ze hoeven bijvoorbeeld minder vaak naar het ziekenhuis. De tijd die ze overhouden, gaat nu naar de dingen die het leven gelukkiger maken.”

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Maarten van Rixtel

Maarten  van Rixtel Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen