Veel patiënten nog niet benaderd voor elektronische gegevensuitwisseling

Patiënten staan overwegend positief tegenover het elektronisch uitwisselen van hun medische gegevens. Maar wat blijkt: nog lang niet aan alle patiënten toestemming is gevraagd voor het uitwisselen van hun gegevens.
Elektronische gegevensuitwisseling heeft als doel de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te vergroten en de patiëntveiligheid te verbeteren. Het zogeheten ‘Landelijk Schakelpunt’ maakt het mogelijk om beveiligd en gestandaardiseerd medische gegevens uit te wisselen tussen zorgverleners zoals de huisarts en de apotheek. Dit is alleen mogelijk na expliciete toestemming van de patiënt. Sinds 2012 heeft ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking hiervoor toestemming gegeven.

Toestemming voor het uitwisselen van gegevens is tot nu vooral gevraagd aan patiënten met chronische aandoeningen die meer gebruik maken van zorg, meer receptmedicatie gebruiken en ook meer aandoeningen rapporteren. Dit staat in een recente publicatie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) over het elektronisch uitwisselen van medische gegevens. Volgens Nivel zijn drie van de vier mensen die nog niet zijn gevraagd, wel bereid om toestemming te geven.

Uitwisselen medische gegevens
Op dit moment lijkt dus vooral de beperkte aanmelding van patiënten het uitwisselen van medische gegevens via het schakelpunt in de weg te staan. Zowel patiënten als zorgverleners zijn in de kern namelijk positief over het nut van elektronische gegevensuitwisseling. ‘Als zorgverleners zoeken naar informatie en deze niet vinden, wordt er geen meerwaarde ervaren. Een dergelijke negatieve ervaring kan ook de bereidheid van zorgverleners verminderen om zelf bij te dragen aan de vulling van het schakelpunt en toestemming te vragen aan hun patiënten. Zo kan een patroon in stand gehouden worden waardoor het omslagpunt van voldoende gebruik om meerwaarde te genereren nog niet wordt bereikt’, aldus Nivel.

De groep patiënten die expliciet geen toestemming heeft gegeven voor uitwisseling van gegevens is relatief klein. De belangrijkste reden om nee te zeggen is voor deze mensen de twijfel over hun privacy of omdat zij gevensuitwisseling (nog) niet nodig vinden.

Conclusie van het Nivel
Voordat meer zorgverleners het Landelijk Schakelpunt gaan gebruiken zullen eerst meer patiënten hun toestemming moeten geven. Daarvoor is wel nodig dat patiënten om toestemming wordt gevraagd.

Bron: NEN

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?