Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Veelbelovende zorg subsidieregeling 2020 gestart

Op 7 februari opende het ministerie van VWS de nieuwe subsidieronde voor veelbelovende zorg. Tot dinsdag 7 april 2020 14:00 uur kunnen nieuwe aanvragen en projectideeën ingediend worden. Doel van de subsidieregeling is het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via opname in het basispakket. Zorg wordt namelijk alleen vergoed vanuit het basispakket.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Die veelbelovende zorg moet tenminste even effectief zijn als de gebruikelijke zorg in Nederland. Het moet voldoen aan het wettelijke criterium de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Om de effectiviteit van de zorg vast te stellen zijn de resultaten van kwalitatief goed onderzoek nodig. Onderzoek dat vaak kostbaar is, expertise vergt en meerdere jaren duurt.

Financiering veelbelovende zorg

De subsidieregeling biedt behandelingen die veelbelovend lijken de mogelijkheid een tijdelijke financiering te ontvangen. Voorwaarde is wel dat er binnen de subsidieperiode kwalitatief goede onderzoeksgegevens verzameld worden over de (kosten)effectiviteit van de nieuwe, veelbelovende, zorg.

Het aanvragen van een subsidie kan pas nadat eerst een projectidee is ingediend. Daarin moeten onder andere het doel en de relevantie van het project beschreven zijn. Meer informatie over de subsidieronde en de regeling worden op korte termijn gepubliceerd op de websites van Zorginstituut Nederland en ZonMw.

Gewijzigde voorwaarden subsidieregeling

In februari van dit jaar werden de voorwaarden voor de subsidieregeling, vlak voor de start van de nieuwe subsidieronde, op diverse punten aangepast. Deze wijzigingen maken het mogelijk dat het aantal interventies toeneemt dat voor subsidie in aanmerking komt. VWS stelt binnen deze regeling jaarlijks 69 miljoen euro beschikbaar.

De subsidieregeling veelbelovende zorg werd in maart 2019 ingevoerd als opvolger van ‘voorwaardelijke toelating tot het basispakket’. Snellere toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via opname in het basispakket was ook het doel van de eerdere regeling, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt vanwege de strenge voorwaarden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen