Search
Close this search box.
Search

Veelbelovende zorg subsidieregeling 2020 gestart

Op 7 februari opende het ministerie van VWS de nieuwe subsidieronde voor veelbelovende zorg. Tot dinsdag 7 april 2020 14:00 uur kunnen nieuwe aanvragen en projectideeën ingediend worden. Doel van de subsidieregeling is het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via opname in het basispakket. Zorg wordt namelijk alleen vergoed vanuit het basispakket.

Die veelbelovende zorg moet tenminste even effectief zijn als de gebruikelijke zorg in Nederland. Het moet voldoen aan het wettelijke criterium de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Om de effectiviteit van de zorg vast te stellen zijn de resultaten van kwalitatief goed onderzoek nodig. Onderzoek dat vaak kostbaar is, expertise vergt en meerdere jaren duurt.

Financiering veelbelovende zorg

De subsidieregeling biedt behandelingen die veelbelovend lijken de mogelijkheid een tijdelijke financiering te ontvangen. Voorwaarde is wel dat er binnen de subsidieperiode kwalitatief goede onderzoeksgegevens verzameld worden over de (kosten)effectiviteit van de nieuwe, veelbelovende, zorg.

Het aanvragen van een subsidie kan pas nadat eerst een projectidee is ingediend. Daarin moeten onder andere het doel en de relevantie van het project beschreven zijn. Meer informatie over de subsidieronde en de regeling worden op korte termijn gepubliceerd op de websites van Zorginstituut Nederland en ZonMw.

Gewijzigde voorwaarden subsidieregeling

In februari van dit jaar werden de voorwaarden voor de subsidieregeling, vlak voor de start van de nieuwe subsidieronde, op diverse punten aangepast. Deze wijzigingen maken het mogelijk dat het aantal interventies toeneemt dat voor subsidie in aanmerking komt. VWS stelt binnen deze regeling jaarlijks 69 miljoen euro beschikbaar.

De subsidieregeling veelbelovende zorg werd in maart 2019 ingevoerd als opvolger van ‘voorwaardelijke toelating tot het basispakket’. Snellere toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via opname in het basispakket was ook het doel van de eerdere regeling, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt vanwege de strenge voorwaarden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?