Search
Close this search box.
Search

Veelvuldig gebruik smartphone duidt niet meteen op verslaving

Hoewel zo’n 28 procent van de Vlamingen stelt dat zij geen dag zonder hun smartphone kunnen, betekent dit niet meteen dat zij verslaafd zijn aan het gebruik ervan. Dat schrijft de GGZ op basis van een bericht van het Belgische blad EOS Wetenschap. Bij verslaafden verstoort het object van hun verslaving namelijk zaken zoals de dagelijkse routine.

OES Wetenschap haalt onderzoeken aan die het verschil duidelijk maken tussen het veelvuldig gebruik van internet of een smartphone en een daadwerkelijke verslaving. In dat laatste geval worden namelijk dagelijkse routine, sociaal leven, productiviteit, slaappatronen en gevoelens verstoord. Er bestaan gestandaardiseerde tests die aan de hand van die criteria bepalen of iemand verslaafd is of niet.

Koreaanse neuroradiologen gebruikten zo’n test om jongeren te identificeren die verslaafd waren. Vervolgens vergeleken ze de hersenen van 19 tieners met een smartphoneverslaving met die van niet-verslaafde leeftijdsgenoten. Daarvoor gebruikten ze magnetische resonantiespectroscopie (MRS) – verwant aan MRI – waarmee de chemische samenstelling van de hersenen gemeten wordt.

Andere verhouding bepaalde signaalstoffen

De resultaten toonden dat internet- en smartphoneverslaafde jongens een andere verhouding hadden van bepaalde signaalstoffen in de hersenen: gamma-aminoboterzuur (GABA), glutamaat en glutamine (gecombineerd in de maat Glx). De verstoorde verhouding van GABA ten opzichte van creatine en ten opzichte van glutamaat staat volgens onderzoeksleider Hyung Suk Seo (Korea University) in verband met depressie en angstsyndromen.

Het verband met psychische klachten was niet alleen theoretisch, Seo rapporteerde dat jongeren met een smartphoneverslaving duidelijk vaker last hadden van depressie, slapeloosheid, angstsyndromen en impulsief gedrag.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?