Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Veertien aanmeldingen voor gecontroleerde livegangen

Eerder dit jaar deed MedMij een oproep aan zorgaanbieders om zich aan te melden voor nieuwe gecontroleerde livegangen van PROVES en MedMij. Inmiddels hebben veertien zorgaanbieders zich daarvoor aangemeld. Wanneer alles volgens planning verloopt is de kans groot dat een deel van deze nieuwe inschrijvingen dit jaar nog tot nieuwe gecontroleerde livegangen zal leiden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Potentiële deelnemers voor nieuwe gecontroleerde livegangen die met name gezocht werden, waren coalities van zorgaanbieders; PGO-leveranciers en leveranciers in de rol van Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA). De deelnemende partijen worden gedurende het traject intensief begeleid door PROVES en MedMij.

Bij een gecontroleerde livegang wordt het MedMij Afpsrakenstelsel voor een periode van drie maanden gecontroleerd naar de praktijk uitgerold. Via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kan een geselecteerde groep patiënten in die periode vervolgens echte gezondheidsgegevens uitwisselen met de deelnemende zorgaanbieder.

14 nieuwe coalities

De oproep om deelnemers te werven voor nieuwe gecontroleerde livegangen heeft veertien nieuwe coalities opgeleverd. Elke coalitie bestaat uit een zorgaanbieder, de leverancier van het informatiesysteem van die zorgverlener en een PGO. Volgens MedMij bewijst het grote aantal aanmeldingen dat steeds meer regio’s kiezen voor gegevensuitwisseling via een PGO en dat ze daarbij graag de ondersteuning van MedMij en PROVES willen inschakelen.

De nieuwe coalities die zich aangemeld hebben zijn afkomstig uit verschillenden sectoren van de zorg, zoals fysiotherapie, ouderenzorg, ziekenhuizen, apothekers en huisartsen. Op dit moment overleggen PROVES en MedMij met deze coalities om te bepalen of een gecontroleerde livegang haalbaar is, en zo ja, op welke termijn.

Ervaringen gecontroleerde livegangen

De afgelopen maanden hebben al drie gecontroleerde livegangen plaatsgevonden, in Asten, Utrecht en Zoetermeer. Het betrof livegangen waarbij een geselecteerde groep patiënten medicatiegegevens uitwisselde met deelnemende apotheken. Binnenkort worden de bevindingen van die livegangen bekend en openbaar gemaakt.

De ervaringen die daar opgedaan zijn, zullen worden gebruikt om, waar nodig, het proces van de livegangen verder te optimaliseren en/of verbeteren. Daarnaast moeten de gecontroleerde livegangen ook meer inzicht geven in de gerbuikerservaringen van zowel patiënten als zorgverleners.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen