Veertien aanmeldingen voor gecontroleerde livegangen

3 juli 2020
MedMij-laptop-2
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Potentiële deelnemers voor nieuwe gecontroleerde livegangen die met name gezocht werden, waren coalities van zorgaanbieders; PGO-leveranciers en leveranciers in de rol van Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA). De deelnemende partijen worden gedurende het traject intensief begeleid door PROVES en MedMij.

Bij een gecontroleerde livegang wordt het MedMij Afpsrakenstelsel voor een periode van drie maanden gecontroleerd naar de praktijk uitgerold. Via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kan een geselecteerde groep patiënten in die periode vervolgens echte gezondheidsgegevens uitwisselen met de deelnemende zorgaanbieder.

14 nieuwe coalities

De oproep om deelnemers te werven voor nieuwe gecontroleerde livegangen heeft veertien nieuwe coalities opgeleverd. Elke coalitie bestaat uit een zorgaanbieder, de leverancier van het informatiesysteem van die zorgverlener en een PGO. Volgens MedMij bewijst het grote aantal aanmeldingen dat steeds meer regio's kiezen voor gegevensuitwisseling via een PGO en dat ze daarbij graag de ondersteuning van MedMij en PROVES willen inschakelen.

De nieuwe coalities die zich aangemeld hebben zijn afkomstig uit verschillenden sectoren van de zorg, zoals fysiotherapie, ouderenzorg, ziekenhuizen, apothekers en huisartsen. Op dit moment overleggen PROVES en MedMij met deze coalities om te bepalen of een gecontroleerde livegang haalbaar is, en zo ja, op welke termijn.

Ervaringen gecontroleerde livegangen

De afgelopen maanden hebben al drie gecontroleerde livegangen plaatsgevonden, in Asten, Utrecht en Zoetermeer. Het betrof livegangen waarbij een geselecteerde groep patiënten medicatiegegevens uitwisselde met deelnemende apotheken. Binnenkort worden de bevindingen van die livegangen bekend en openbaar gemaakt.

De ervaringen die daar opgedaan zijn, zullen worden gebruikt om, waar nodig, het proces van de livegangen verder te optimaliseren en/of verbeteren. Daarnaast moeten de gecontroleerde livegangen ook meer inzicht geven in de gerbuikerservaringen van zowel patiënten als zorgverleners.