Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Verbeteringen toegankelijkheid 113Zelfmoordpreventie

Binnen één tot twee weken worden bellers naar het telefoonnummer 113 via een standaardboodschap doorverwezen naar het werkelijke nummer van 113Zelfmoordpreventie (0900-0113). Daarnaast komt het telefoonnummer 113 beschikbaar voor suïcidepreventie, maar de uitvoering daarvan vergt meer tijd. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deze week debatteerde de Tweede Kamer met de staatssecretaris over suïcidepreventie. Veel Kamerleden stelden de toegankelijkheid en bereikbaarheid van 113Zelfmoordpreventie aan de orde, naar aanleiding van twee incidenten waarbij tevergeefs het telefoonnummer 113 werd gebeld. De Tweede Kamer wil de kwestie zo snel mogelijk opgelost hebben.

Voor de ingebruikname van het telefoonnummer 113 geldt wel een aantal voorwaarden. Het telefoonnummer mag in de praktijk geen problemen opleveren voor de laagdrempelige noodhulpverlening via het nummer 112.

Bovendien bestaat het risico dat het nummer 113 op termijn vanuit Europa voor bepaalde doeleinden geharmoniseerd kan worden. Het kabinet gebruikt de komende maanden om te bezien hoe aan alle randvoorwaarden zorgvuldig invulling kan worden gegeven. Blokhuis wil de Tweede Kamer nog dit jaar over de voortgang informeren.

113Zelfmoordpreventie blijft voorlopig nadrukkelijk het nummer 0900-0113 communiceren, totdat het 113-nummer daadwerkelijk is gerealiseerd.

Speciale app

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is een zelfstandige en onafhankelijke zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie. De organisatie bestaat uit psychologen en psychiaters. Zij zijn werkzaam in de professionele dienstverlening en hulpverlening. De organisatie heeft als doel zelfmoord en zelfbeschadigend gedrag te voorkomen en wil suïcidale mensen, hun naasten en nabestaanden ondersteunen.

113Zelfmoordpreventie verloor afgelopen zomer zijn oprichter Jan Mokkenstorm, die al enige tijd leed aan alvleesklierkanker.

113Zelfmoordpreventie lanceerde eind vorig jaar nog een nieuwe app voor mensen die het vermoeden hebben dat iemand binnen hun omgeving overweegt zijn of haar leven te beëindigen. De 113 Vraag Maar-app helpt betrokkenen bijvoorbeeld bij het stellen van de juiste vragen aan iemand in geestelijke nood en mogelijk suïcidaal is. Op die manier zouden kwetsbare mensen eerder over hun gevoelens gaan praten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen