Search
Close this search box.
Search

Verbeteringen toegankelijkheid 113Zelfmoordpreventie

Binnen één tot twee weken worden bellers naar het telefoonnummer 113 via een standaardboodschap doorverwezen naar het werkelijke nummer van 113Zelfmoordpreventie (0900-0113). Daarnaast komt het telefoonnummer 113 beschikbaar voor suïcidepreventie, maar de uitvoering daarvan vergt meer tijd. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze week debatteerde de Tweede Kamer met de staatssecretaris over suïcidepreventie. Veel Kamerleden stelden de toegankelijkheid en bereikbaarheid van 113Zelfmoordpreventie aan de orde, naar aanleiding van twee incidenten waarbij tevergeefs het telefoonnummer 113 werd gebeld. De Tweede Kamer wil de kwestie zo snel mogelijk opgelost hebben.

Voor de ingebruikname van het telefoonnummer 113 geldt wel een aantal voorwaarden. Het telefoonnummer mag in de praktijk geen problemen opleveren voor de laagdrempelige noodhulpverlening via het nummer 112.

Bovendien bestaat het risico dat het nummer 113 op termijn vanuit Europa voor bepaalde doeleinden geharmoniseerd kan worden. Het kabinet gebruikt de komende maanden om te bezien hoe aan alle randvoorwaarden zorgvuldig invulling kan worden gegeven. Blokhuis wil de Tweede Kamer nog dit jaar over de voortgang informeren.

113Zelfmoordpreventie blijft voorlopig nadrukkelijk het nummer 0900-0113 communiceren, totdat het 113-nummer daadwerkelijk is gerealiseerd.

Speciale app

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is een zelfstandige en onafhankelijke zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie. De organisatie bestaat uit psychologen en psychiaters. Zij zijn werkzaam in de professionele dienstverlening en hulpverlening. De organisatie heeft als doel zelfmoord en zelfbeschadigend gedrag te voorkomen en wil suïcidale mensen, hun naasten en nabestaanden ondersteunen.

113Zelfmoordpreventie verloor afgelopen zomer zijn oprichter Jan Mokkenstorm, die al enige tijd leed aan alvleesklierkanker.

113Zelfmoordpreventie lanceerde eind vorig jaar nog een nieuwe app voor mensen die het vermoeden hebben dat iemand binnen hun omgeving overweegt zijn of haar leven te beëindigen. De 113 Vraag Maar-app helpt betrokkenen bijvoorbeeld bij het stellen van de juiste vragen aan iemand in geestelijke nood en mogelijk suïcidaal is. Op die manier zouden kwetsbare mensen eerder over hun gevoelens gaan praten.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?