Search
Close this search box.
Search

Verily werkt aan psychiatrische diagnoses via meetbare data

Een team van wetenschappers in dienst van Alphabet-onderdeel Verily dringt aan op het gebruik van sensoren en data analytics in de psychatrie. Volgens de wetenschappers zorgt de inzet van zulke technologie voor betere behandelmethodes. De wetenschappers krijgen bij hun oproep steun van voormalig FDA-commisaris Robert Califf.

De Verily-wetenschappers stellen dat de behandelmethodes die momenteel in de psychiatrie worden gebruikt nog te veel leunen op intuïtieve zorg. Dit zorgt er weliswaar voor dat de focus op de emotionele behoeftes van de patiënt blijft, maar tegelijkertijd zet dit een rem op de zoektocht naar alternatieven.

Diagnoses met meetbare data

De onderzoekers denken dat door gebruik te maken van nieuwe (sensor)technologie in combinatie met smartphones en wearables behandelmethodes sterk kunnen worden verbeterd. Geestelijke zorgverleners zouden in de toekomst diagnoses kunnen stellen mede met behulp van meetbare data zoals hartritme, lichamelijke activiteit en gedrag. Hierdoor worden behandelaars in staat gesteld hun patiënten beter te begrijpen en gerichte interventies te doen, aldus de wetenschappers.

Voor de toepassingen van nieuwe technologieën in de psychiatrie zou eerst moeten worden gekeken naar de mogelijkheden om real-time data te genereren, waarbij rekening wordt gehouden met de conditie van de patiënt. Patiënten moeten bovendien leren om om te gaan met medische technologie en behandelaars dienen te worden bijgeschoold in het gebruik ervan.

Grote ambities Verily

Verily, het voormalig Google Life Sciences, koestert grote ambities binnen de gezondheidzorg. Met de steun van moederorganisatie Alphabet heeft het bedrijf de potentie een grote speler te kunnen worden op de markt voor digital healthcare.

Al in 2014 bijvoorbeeld startte Verily – toen nog onder de vlag van Google X – Project Baseline, in samenwerking met Duke University en Stanford University. Daarbij waren een kleine 200 vrijwilligers betrokken bij een studie naar de blauwdruk van het menselijk lichaam.

Vorig jaar nog lanceerde Verily een medische smartwatch waar met geavanceerde sensoren data kan worden verzameld bij deelnemers aan grootschalige onderzoeken. Verder werkt Verily al enkele jaren samen met onder meer het Nederlandse Radboudumc en ParkinsonNet in een praktijkonderzoek naar het hoe en waarom van de verschillen in oorzaak en ziekteverloop bij Parkinson.

Grip op markt gezondheid

Alphabet werkt via dochter Google ook aan het realiseren van plannen om grip te krijgen op de gezondheidsmarkt. Recent werd een gezondheidscoach aangekondigd die mensen moet helpen met sporten en een leefstijl die het beste bij hen past. Eerder dit jaar kwam Google met een eveneens op AI-technologie gebouwde toepassing die op basis van gezondheidsgegevens kan bepalen hoe groot de kans is dat een patiënt overlijdt.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?