Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
13 augustus 2019
Artikel delen

Verliezen DeepMind lopen op in 2018

DeepMind, het AI-onderdeel van technologieconglomeraat Alphabet, heeft zijn omzet vorig jaar zien verdubbelen terwijl de verliezen opnieuw in de honderden miljoenen Britse ponden liepen. Tegelijkertijd kampt DeepMind met een schuld van ruim een miljard Britse pond.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Britse DeepMind ontwikkelt zelflerende AI-gebaseerde neurale netwerken, die kunnen worden gekoppeld aan andere neurale netten om hun kennis te vergroten. Het bedrijf  werd opgericht in 2010 en vier jaar later gekocht door Google, naar verluidt voor een bedrag van 500 miljoen dollar.

AI behoort momenteel tot één van de meest veelbelovende trends binnen digitale zorg. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat de markt voor AI healthcare de komende vijf jaar zal groeien met een CAGR van 40 procent waardoor de waarde ervan in 2021 zal uitkomen op een slordige 6,6 miljard dollar.

DeepMind is ontwikkelaar van onder andere de app Streams. Deze app maakt sinds kort gebruik van AI om acuut nierfalen en bloedvergiftiging al in vroeg stadium te detecteren. Het gebruikte algoritme leunt op de data van 700.000 geanonimiseerde medische dossiers. Momenteel maken als 26 artsen van het Royal Free Hospital in Londen gebruik van de app.

Verdubbeling personeelskosten

DeepMind realiseerde in 2018 een omzet van 102,8 miljoen Britse pond versus 54,4 miljoen Britse pond een jaar eerder. Het verlies liep binnen een jaar op van 302,2 miljoen Britse pond naar 470,2 miljoen Britse pond. De kosten voor personeel verdubbelden in het afgelopen jaar naar bijna 400 miljoen Britse pond.

DeepMind zag zijn verlies in 2017 ook al oplopen. Toen kwam de winst voor belastingen uit op 281,9 miljard Britse pond tegenover een verlies van 126,6 miljoen Britse pond in 2016. De omzet nam in 2017 toe met ruim een derde (+35%) naar 54,5 miljoen Britse pond.

Verder heeft DeepMind een schuld van 1,04 miljard Britse pond die dit jaar moet worden afgelost. Daarvan geldt 883 miljoen Britse pond als lening van moederbedrijf Alphabet. Alphabet zette in 2018 een omzet neer van 136,8 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. De nettowinst van het concern liep op van 12,6 miljard dollar naar ruim 30 miljard dollar.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen