Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Vermindering vermoeidheid diabetes patiënten door online therapie

Onderzoek van het AMC, het Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) toont aan dat een nieuwe cognitieve gedragstherapie via internet helpt tegen chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes type-1. Ongeveer drie kwart van de patiënten is na het volgen van deze therapie, niet langer ernstig moe. Ook zijn ze minder beperkt in hun dagelijks leven.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In Nederland kampen ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Eén op de tien mensen heeft diabetes type-1, de vorm waar het onderzoek zich op richt. Veertig procent van alle patiënten met diabetes type-1 is chronisch moe. Deze patiënten ervaren de chronische vermoeidheid als één van de meest belemmerende gevolgen van de ziekte. Het NKCV,  het AMC  en het Radboudumc ontwikkelden voor deze patiënten Dia-Fit, een cognitieve gedragstherapie via het internet. De behandeling leert patiënten op een andere manier met moeheid omgaan.

Therapie en internetmodules

De Dia-Fit behandeling richt zich op gedachten en gedrag van de patiënt. De behandeling bestaat uit zowel gesprekken met een therapeut als internetmodules die patiënten in de eigen tijd kunnen uitvoeren. De patiënten krijgen oefeningen en tips aangereikt, waarmee zij hun activiteiten beter leren verdelen over de dag, lichamelijk actief te blijven, beter met hun diabetes om te gaan en hun slaap-waakpatroon te verbeteren. De behandeling is af te stemmen op de persoonlijke behoeftes en wensen van de patiënt. Zij kunnen het programma grotendeels thuis volgen.

Significant minder moe

Bij het onderzoek werden 120 diabetespatiënten tussen de 18 en 70 jaar met chronische vermoeidheidsklachten betrokken. Zestig van hen kregen de therapie, de andere zestig niet. Zes maanden na de start van het onderzoek werd de patiënten gevraagd een vragenlijst in te vullen. Deze lijst hielp de korte en lange termijn effecten van het onderzoek te bepalen.

De resultaten toonden aan dat patiënten met de behandeling significant minder moe waren dan patiënten zonder de behandeling. Ongeveer driekwart van de behandelde groep viel na de behandeling niet meer in de categorie ernstig moe. Ook waren de patiënten minder beperkt in het dagelijkse functioneren.

De bevindingen moeten bevestigd worden in langer en intensiever onderzoek, maar de eerste resultaten zijn positief. Het NKCV is van plan de therapie op te nemen in hun reguliere zorgaanbod.
Het onderzoek werd op 25 april gepubliceerd door The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen