Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
15 februari 2022
Artikel delen

Vermoeidheid en burn-out voorkomen met een app

Druk, druk, druk. Drie veel gehoorde woorden. We werken hard, hebben een druk sociaal leven worden dankzij onze smartphones vrijwel continu geprikkeld. Allemaal factoren die van invloed zijn op de vermoeidheid van zowel lichaam als geest. Het aantal mensen dat kampt met vermoeidheid en zelfs burn-out klachten groeit. Rust en herstel zijn belangrijk. Sinds deze week kunnen we zeggen: there’s an app for that.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Onderzoek heeft aangetoond dat eenderde van alle werkenden steeds meer werkstress ervaren. Bij een op de vijf is dat zo ernstig dat ze tegen een burn-out aan zitten. Herstel en rust zijn van groot belang om te voorkomen dat energievoorraden uitgeput raken, met (chronische) vermoeidheids- en burn-out klachten als gevolg. Voormalig Olympiër en mede-oprichter van BioCheck Patrick van Luijk heeft deze week een nieuwe versie van de BioCheck app gelanceerd die mensen begeleidt en aanspoort als ze aan het trainen bent of tot rust proberen te komen

Vermoeidheid en burn-out voorkomen

De BioCheck methode bestaat uit de app, hartslagband, programma’s en educatie. Doel van de methode is het bestrijden van klachten door de bron van het probleem aan te pakken. Inzicht in de eigen belastbaarheid geeft gebruikers de handvatten om zowel fysiek als mentaal beter in balans te komen. Dat bevordert de snelheid van het herstel en voorkomt een terugval. De BioCheck methode kan daarnaast ook preventief ingezet worden om burn-out klachten te voorkomen door mentaal en fysiek goed in balans te blijven.

Gebruikers meten met de BioCheck app en bijbehorende hartslagband elke ochtend de ademhaling en hartslag. De app berekent aan de hand van die gegevens vervolgens het herstelvermogen voor die dag. Daarmee wordt de gebruiker gedurende het verloop van de dag begeleidt om overbelasting te voorkomen en het berekende herstelvermogen optimaal te benutten, bijvoorbeeld tijdens (sport)trainingen. Op die manier kunnen gebruikers stap voor stap werken aan het opbouwen van fitheid en energie.

Nieuw in de BioCheck app is de toevoeging van een zogenoemde ‘human compagnon’. Deze echte menselijke stem belgeidt de gebruiker tijdens trainingen. Hij geeft tips op momenten dat rustmetingen uitgevoerd zijn en spoort gebruikers op de juiste momenten aan om te letten op zaken als ademhaling, slaap, beweging en voeding. Binnenkort wordt de app nog uitgebreid met trainingsschema’s voor 10 km, de halve marathon en de hele marathon.

Vorig jaar werd de BioCheck methode ingezet voor GGZ-instelling neuroCare. Zij deden onderzoek naar monitoring van stress bij cliënten die last hebben van depressieve klachten. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen