Vermoeidheid en burn-out voorkomen met een app

15 februari 2022
BioCheck-A
Apps
Nieuws

Onderzoek heeft aangetoond dat eenderde van alle werkenden steeds meer werkstress ervaren. Bij een op de vijf is dat zo ernstig dat ze tegen een burn-out aan zitten. Herstel en rust zijn van groot belang om te voorkomen dat energievoorraden uitgeput raken, met (chronische) vermoeidheids- en burn-out klachten als gevolg. Voormalig Olympiër en mede-oprichter van BioCheck Patrick van Luijk heeft deze week een nieuwe versie van de BioCheck app gelanceerd die mensen begeleidt en aanspoort als ze aan het trainen bent of tot rust proberen te komen

Vermoeidheid en burn-out voorkomen

De BioCheck methode bestaat uit de app, hartslagband, programma’s en educatie. Doel van de methode is het bestrijden van klachten door de bron van het probleem aan te pakken. Inzicht in de eigen belastbaarheid geeft gebruikers de handvatten om zowel fysiek als mentaal beter in balans te komen. Dat bevordert de snelheid van het herstel en voorkomt een terugval. De BioCheck methode kan daarnaast ook preventief ingezet worden om burn-out klachten te voorkomen door mentaal en fysiek goed in balans te blijven.

Gebruikers meten met de BioCheck app en bijbehorende hartslagband elke ochtend de ademhaling en hartslag. De app berekent aan de hand van die gegevens vervolgens het herstelvermogen voor die dag. Daarmee wordt de gebruiker gedurende het verloop van de dag begeleidt om overbelasting te voorkomen en het berekende herstelvermogen optimaal te benutten, bijvoorbeeld tijdens (sport)trainingen. Op die manier kunnen gebruikers stap voor stap werken aan het opbouwen van fitheid en energie.

Nieuw in de BioCheck app is de toevoeging van een zogenoemde 'human compagnon'. Deze echte menselijke stem belgeidt de gebruiker tijdens trainingen. Hij geeft tips op momenten dat rustmetingen uitgevoerd zijn en spoort gebruikers op de juiste momenten aan om te letten op zaken als ademhaling, slaap, beweging en voeding. Binnenkort wordt de app nog uitgebreid met trainingsschema’s voor 10 km, de halve marathon en de hele marathon.

Vorig jaar werd de BioCheck methode ingezet voor GGZ-instelling neuroCare. Zij deden onderzoek naar monitoring van stress bij cliënten die last hebben van depressieve klachten.