Vernieuwde mijnVieCuri geeft meer mogelijkheden

ma 10 juni 2024 - 10:30
Patiënt
Nieuws

De online omgeving in patiëntenportaal mijnVieCuri is vernieuwd. Zo is het overzichtelijker en completer geworden. Ook kunnen gebruikers meer zelf zaken regelen. Een voorbeeld hiervan is het zelf maken van afspraken met sommige poli’s. Het kleurgebruik in het portaal is aangepast en de menubalk bovenaan is verduidelijkt. Bovendien is de kans op storingen bij gebruik van het portaal aanzienlijk kleiner. Ook kunnen bloeduitslagen in het portaal worden opgevraagd.

“We wijzen mensen er wel op dat die uitslagen mogelijk nog niet door hun arts zijn toegelicht”, vertelt projectleider Lisa Geurts. MijnVieCuri is een veilige, digitale omgeving die patiënten altijd tijd en overal toegang geeft tot hun medisch dossier. Patiënten kunnen vragenlijsten invullen waarna de opname of de operatie kan worden ingepland. Patiënten kunnen met hun DigiD inloggen op het portaal. Daarvoor hoeft in de nieuwe situatie geen app meer te worden geïnstalleerd.

Toestemming geven

Om de best mogelijke zorg te verlenen is het belangrijk dat VieCuri medische gegevens mag delen met andere zorgverleners, zoals de huisarts. Vanwege privacyregels is daarvoor toestemming van de patiënt nodig. Toestemming geven kan door in te loggen op mijnVieCuri ga naar 'Mijn gegevens', klik op 'Toestemmingen' en geef aan met wie VieCuri de gegevens mag delen. Op mijnVieCuri zijn naast meer informatie ook een video met uitleg, een handleiding en veelgestelde vragen beschikbaar.

Tussen 2 februari en maart van dit jaar hebben 42.771 patiënten ingelogd op mijnVieCuri. Ook maakten 10.533 mensen een bloedprikafspraak. Er werden 4.816 vragenlijsten ingevuld en2.152 patiënten gaven toestemming om gegevens te delen met de huisarts.

Opstartproblemen verholpen

De start van de vernieuwde mijnVieCuri verliep niet helemaal zoals de bedoeling was. Zo schrijven ze dat sommige brieven en uitslagen tijdelijk niet zichtbaar waren. Ook werd er twee dagen lang geen afspraakherinnering per sms gestuurd. “Begrijpelijk dat patiënten hierover vragen hadden”, zegt Geurts. Inmiddels zijn de storingen verholpen.

Geurts laten weten dat reactie en ideeën welkom blijven om mijnVieCuri te verbeteren. Mensen die hiervoor willen deelnemen aan het Patiëntenpanel, kunnen zich aanmelden via deze link. De deelnemers ontvangen dan drie keer per jaar via de e-mail een vragenlijst. De uitkomsten van het panelonderzoek worden gebruikt om de zorg verder te verbeteren.

In de prijzen

Eind vorig jaar wonnen Ziekenhuis VieCuri en leverancier Sectra met hun project digitale pathologie nog de Computable Award 2023 in de categorie Digitale Transformatie. Bijzonder aan het project was dat sinds begin 2023 alle pathologen in VieCuri vrijwel volledig digitaal werken. Dankzij een nieuw systeem wordt de microscoop bijna niet meer gebruikt. Hierdoor kunnen weefsels sneller en nauwkeuriger worden onderzocht. Het delen van beelden met andere ziekenhuizen is door die werkwijze ook een stuk eenvoudiger geworden.