Vernieuwde terminologie server helpt standaardisatie vooruit 

12 juni 2023
Nictiz
Databeschikbaarheid
Nieuws

Nog sneller en eenvoudiger gestandaardiseerde zorginfo gaan uitwisselen. Dat is de bedoeling van de vernieuwde Nationale Terminologie Server die Nictiz in de tweede week van juni 2023 beschikbaar heeft gesteld. Met de NTS biedt Nictiz in feite een one stop shop voor standaard terminologie in de zorg in Nederland.

Sinds kort is de vernieuwde Nationale Terminologie Server beschikbaar. De terminologie server is er voor digitale uitwisseling van zorginformatie tussen verschillende systemen en organisaties en maakt gebruik van de oplossing van Dedalus. Daarmee zijn zorginstellingen en zorgverleners voortaan beter in staat om - eenvoudig en snel - datastandaarden te vinden én te implementeren.

Consistentie

Deze FHIR-compatibele terminologie server brengt nationale en lokale codes in kaart. Dit garandeert meer consistentie en vormt tevens een stimulans voor het delen en hergebruiken van geregistreerde gegevens. De vernieuwde server is zo gezien een belangrijke stap in het verder standaardiseren van zorginformatie en het realiseren van interoperabiliteit tussen organisaties.

Chantal Schiltmeijer, technisch implementatie-adviseur bij Nictiz vertelt op de website van Nictiz: “De NTS is bepaald geen standaard FHIR-server. Hij is veel meer dan dat en biedt dus ook meer mogelijkheden.”

Hans Vandewyngaerde, Regional Managing Director International van Dedalus is ook blij met de nieuwe terminologie server: “We zijn verheugd om deze oplossing voor standaardisering van terminologie te kunnen leveren en Nictiz te ondersteunen in hun missie om de waarde van zorggegevens te maximaliseren."

Nationale Terminologie Server & SNOMED 

De NTS helpt softwareleveranciers en data scientists bij het up-to-date houden van nationale terminologie content zoals SNOMED en de Nederlandse Labcodeset. 

Het internationale medisch stelsel SNOMED voor terminologie voor zorgprofessionals werd nog onlangs in april 2023 verbeterd en verder uitgebreid. Vorig jaar stonden er in deze gigantische database al 268.000 medische begrippen omschreven en daar zijn alweer de nodige bijgekomen. Door het voortdurend uitbreiden van deze mega woordenschat krijgt de Eenheid van Taal in de zorgsector een boost. Belangrijk is tot slot dat de vernieuwde server, die dit allemaal mogelijk maakt, FHIR-compatibel is voor classificaties zoals SNOMED en LOINC en de NHG-tabellen.