Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Verpleegtehuizen willen zorg verbeteren met digitale toepassingen

De komende tien maanden gaan negen verpleegtehuizen aan de slag met technologische toepassingen om de zorg voor hun cliënten te verbeteren. Zij en hun technologiepartners krijgen daarbij ondersteuning die wordt gefaciliteerd door VWS. Het ministerie wil zo tonen dat er opties zijn om zorg te verbeteren met onder meer arbeidsbesparende technologie. Na afloop van het traject zal het verpleegtehuis – en de technologie-aanbieder – met het mooiste resultaat tijdens de e-healthweek 2019 de titel ‘Zorgvernieuwer 2019’ krijgen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Om de toepassing van slimme zorgtechnologie te faciliteren, lanceerde het ministerie van VWS in januari de Challenge verpleeghuizen van de toekomst. Negen deelnemers werden geselecteerd die op 11 april 2018 hun plannen hebben gepresenteerd. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, riep bij deze gelegenheid verpleeghuizen op om plannen bij het zorgkantoor in te dienen, zo schrijft Actiz: “Er is geld beschikbaar voor de inzet van arbeidsbesparende technologie uit extra middelen voor verpleegzorg. De financiering is er.”

Gerritsen gaf afgelopen januari de aftrap voor de Challenge verpleeghuizen van de toekomst. Op 11 april toonden negen door een vakjury geselecteerde deelnemers hoe zij de uitdaging willen oppakken. De organisaties gaan een bewezen effectieve toepassing invoeren, want elke deelnemer vormt een duo met een partner die de technologie al gebruikt.

Deskundige ondersteuning digitale toepassingen

Deelnemer en partner krijgen 10 maanden lang twee dagen per week deskundige ondersteuning. Daarna beoordeelt dezelfde vakjury die eerder uit alle inzendingen de negen deelnemers koos, welk duo het mooiste resultaat heeft neergezet. Zij krijgen in de e-healthweek 2019 de titel ‘Zorgvernieuwer 2019’. In september komen de organisaties en de begeleidende bureaus weer bijeen om de tussenresultaten te evalueren, zodat ze gedurende het proces van elkaar kunnen leren.

De negen deelnemers:

  • Continentiezorg op maat: Zorgspectrum gaat de Identifi gebruiken, een hulpmiddel om het plaspatroon van een bewoner in kaart te brengen. Gedurende 72 uur meten sensoren wanneer een bewoner plast en hoeveel. Waarna Zorgspectrum individuele continentiezorg kan bieden.
  • Snoezelbadkamer: Zuyderland wil in zorgcentrum De Egthe een snoezelbadkamer inrichten: met beamers, verschuivende wanden, geluiden, geur, een wolkenplafond en een bubbelunit. Gericht op de beleving van de bewoner.’
  • Van verpleeghuis naar smarthouse: locatie Brunswijck van Vitalis Woonzorg Groep zet technologie in om het leven van bewoners aangenamer en veiliger te maken. De huidige zorgalarmering wordt vervangen door een netwerk van slimme signaalgevers, die toezicht in de dag- en de nachtsituatie bieden.
  • Stimulans voor de innovatiecultuur: Pieter van Foreest en Argos Zorggroep ontwikkelen ze het gebruik van de smartglass verder, waarmee Argos Zorggroep al ervaring opdeed. De smartglass biedt de mogelijkheid te communiceren met beeld en geluid terwijl je handen vrij zijn. Denk aan de verzorgende die bij het verzorgen van een wond via de smartglass realtime ondersteuning krijgt van een wondverpleegkundige of dermatoloog.
  • Minder onbegrepen gedrag:  zorggroep Tangenborgh wil met een smartwatch bijdragen aan het levensgeluk van ouderen. Bewoners kunnen zelf alarmeren met de smartwatch, maar zijn ook altijd te lokaliseren via de gps-functie.
  •  Betere nachtrust: geïnspireerd door Evean introduceert De Zorgcirkel een video-observatiesysteem op locatie Prins Hendrik in Egmond aan Zee. Het doel is een betere nachtrust voor de bewoners. Met het nieuwe systeem hoeven medewerkers geen rondes meer te lopen en worden bewoners niet langer onnodig gestoord.
  • Slim incontinentiemateriaal: Evean liet zich inspireren door Philadelphia Zorg, waar al 130 bewoners profiteren van slim incontinentiemateriaal.  Zorgmedewerkers hebben via een app realtime inzicht in de verzadiging van het materiaal. Zo kunnen ze elke bewoner verschonen op het juiste moment en alleen als het echt nodig is.
  • Effecten van natuurbeleving: in Zaandam werkt Pennemes aan een gezonde leefomgeving. Schone lucht, planten, licht en dieren staan centraal.
  • In of uit bed: Zorgspectrum komt met het slimme matras. Hiermee zijn verschillende dingen gemeten. Of iemand in of uit bed gaat bijvoorbeeld. Aan de in- en uitbedsignalering kan een alarm worden verbonden, dat betrouwbaarder is dan de veelgebruikte alarmpalen. Het systeem verlicht de werkdruk én geeft extra informatie waarmee wij de zorg voor onze bewoners kunnen verbeteren.’

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen