Search
Close this search box.
Search

Vici-financiering toegekend aan 32 wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) heeft Vici-beurzen ter waarde van 1,5 miljoen euro toegekend aan 32 vooraanstaande wetenschappers. De Vici-beurs is specifiek bedoeld voor gevorderde onderzoekers en is als zodanig een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Met het geld kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar vernieuwende onderzoekslijnen ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. In totaal werden 242 aanvragen voor een Vici-beurs ingediend. 85 aanvragen waren afkomstig van vrouwelijke wetenschappers en 157 van mannelijke. Van de 32 kandidaten die uiteindelijk een Vici-financiering toegewezen kregen zijn 14 vrouw en 18 man.

Financiering van breed scala onderzoeken

Wetenschappers zijn vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering middels de Vici-beurs. Daardoor beslaan de onderzoeken veel van elkaar verschillende onderwerpen en gebieden. Zo doen de Vici-laureaten onder andere onderzoek naar de rol van nieuwsgierigheid bij kinderen of welke veranderingen ten grondslag liggen aan genetische hartziekten.

Een ander onderzoek richt zich op de neurobiologie van Parkinson om de ziekte eerder te kunnen detecteren. Maar er wordt ook een onderzoek gefinancierd met een Vici-beurs waarbij een revolutionaire motor die duurzame brandstoffen omzet in schone energie wordt ontwikkeld.

Eerder werd de Vici financiering onder andere toegekend aan e-health projecten zoals de ontwikkeling van beeldgeleide chirurgie technieken voor robot-geassisteerde prostaatkanker chirurgie.

Ervaren onderzoekers

De financiering van wetenschappelijke projecten middels de Vici-beurs is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers. Doorgaans wetenschappers die met succes aangetoond hebben een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en tevens als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Het opbouwen van een eigen onderzoeksgroep gebeurt vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

Naast de Vici-beurs kent de NWO nog twee andere financieringsvormen; de Veni– en Vidi-beurzen. Deze zijn respectievelijk bedoeld voor pas gepromoveerden (tot 3 jaar na promotie) en ervaren postdocs (tot 8 jaar na promotie).

Een compleet overzicht van alle 32 wetenschappers, en hun onderzoeken, die dit jaar de Vici-beurs ontvangen hebben is hier na te lezen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?