Videoconsult versneld ingevoerd bij Dijklander ziekenhuis

Ook in het Noord-Hollandse Dijklander Ziekenhuis (Hoorn, Purmerend) is videobellen als alternatief voor een fysiek consult de afgelopen tijd snel opgeschaald. Patiënten van het Dijklander Ziekenhuis kunnen sinds enkele weken een videoconsult krijgen met hun arts of andere zorgverlener. Zo hoeven ze niet altijd naar het ziekenhuis te komen voor hun afspraak.

Bij een tiental poliklinieken is inmiddels zo’n videoconsult mogelijk via Skype voor bedrijven. Via een e-mail ontvangen patiënten een uitnodiging met uitleg over hoe het consult in zijn werk gaat via tablet of smartphone. Een videoconsult wordt niet het nieuwe uitgangspunt. Ook belafspraken of fysieke afspraken zijn en blijven mogelijk, zo benadrukt het ziekenhuis. Maar daar waar het prettig is om een patiënt te zien, kan een zorgverlener kiezen voor een videoconsult.

Digitalisering in stroomversnelling

Het ziekenhuis onderzoekt al langer hoe het (digitale) technologie kan helpen bij de reguliere zorg aan patiënten. Het coronavirus heeft er in de hele zorgsector voor gezorgd dat deze digitalisering (zowel e-health toepassingen als digitale gegevensuitwisseling) in een stroomversnelling is gekomen. Hoewel beeldbellen of videobellen volgens de Patiëntenfederatie nog meer uitzondering dan regel is, is er wel sprake van een brede opschaling in alle segmenten van de zorg.

Nu ook het Dijklander Ziekenhuis de poliklinische zorg weer stapsgewijs opstart (de NZa is druk bezig om dit samen met de 11 ROAZ-organen in te vullen), zijn videoconsulten een welkome aanvulling. Video heeft een belangrijke meerwaarde boven een telefonisch consult, omdat patiënt en zorgprofessional elkaar kunnen zien. Daarnaast is het minder vaak nodig om naar het ziekenhuis te komen voor een consult.

Meer rust door videoconsult

Logopediste Franka de Groot – van Bockxmeer vertelt over haar ervaring met het videoconsult: “Door het coronavirus kunnen we onze patiënten niet altijd fysiek zien op de polikliniek. Ik werk veel met mensen met een taal- of spraakstoornis waardoor praten moeilijk gaat. Telefoneren is voor hen erg moeilijk, omdat ze de ander niet zien en daardoor het gevoel hebben snel te moeten praten. Dankzij een videoconsult is er meer rust in de gesprekken doordat je elkaar kunt zien. Ik kan – net als in de behandelkamer – echt met mensen oefenen. Dat gaat over de telefoon niet.”

Ook patiënten zijn volgens het Dijklander Ziekenhuis blij met de videoconsulten. Een patiënt bij fysiotherapie geeft aan: “Ik kan in deze moeilijke tijd nu toch mijn dagelijkse oefeningen krijgen via videobellen. Mijn fysiotherapeut kan direct aanwijzingen geven wat wel en niet goed gaat. Dat is voor mij heel waardevol.”

Videoconsulten krijgen een vaste plek binnen het Dijklander Ziekenhuis. De komende twee maanden worden meerdere poliklinieken uitgerust voor videobellen met patiënten, zo is de bedoeling.

Keuzehulp voor veilig videobellen

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in april een keuzehulp privacy videobellen uitgebracht. Die keuzehulp is bedoeld voor burgers en werknemers zoals zorgverleners. Zo is er speciale aandacht voor de zorgsector. De keuzehulp kijkt onder meer naar privacy- en veiligheidsaspecten van een videobel-applicatie. Sinds maart wordt beeldbellen tussen zorgprofessionals onderling en met patiënten/cliënten massaal ingezet als alternatief voor reguliere contacten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?