Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Vidi-financieringen voor onderzoek naar zorginnovaties

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 15 onderzoekers die zich bezig houden met onderzoek naar en de ontwikkeling van zorginnovaties een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Met deze financiering kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar een nieuwe onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Op deze manier wil de NWO de ontwikkeling van vernieuwend onderzoek dat door nieuwsgierigheid gedreven wordt, stimuleren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vidi richt zich op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Samen met de Veni– en Vici-beurzen maakt Vidi deel uit van het NWO-Talentprogramma. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. In deze Vidi-ronde werden, samen met de aanvragen voor onderzoek naar zorginnovaties, in totaal 503 aanvragen ingediend waarvan er 81 gehonoreerd zijn met een Vidi-financiering.

In de ‘Gezondheidsonderzoek en zorginnovatie’ werden door ZonMw 96 aanvragen ingediend. Daarvan zijn er door net NWO uiteindelijk vijftien gehonoreerd. Die richten zich op diverse gebieden van de gezondheidszorg. Variërend van een onderzoek naar de ontwikkeling van innovatieve behandelingen voor erfelijke blindheid tot een reanalyse van klinische trials in ALS.

Onderzoek en ontwikkeling zorginnovaties

Een van de gehonoreerde onderzoeken is de studie naar de interactie tussen luchtwegvirussen en de implicaties daarvan voor het vaccinatiebeleid. Dat onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van dr. Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. Door interacties tussen virussen kan preventie van één virus (door vaccinatie) invloed hebben op het voorkomen van een ander virus. Dit project onderzoekt deze virus interacties met epidemiologische en wiskundige methoden. De resultaten zullen invloed hebben op de keuzes rondom vaccinatiebeleid.

Dr. Iris Lansdorp-Vogelaar van het Erasmus MC ontving een Vidi-financiering voor haar onderzoek naar een gepersonaliseerde screening voor darmkanker. De bevolkingsonderzoeken kanker zijn voor iedereen hetzelfde, ondanks substantiële verschillen in risico. Dit project beoogt gepersonaliseerde screening in de praktijk te brengen. Allereerst bepalen de onderzoekers de optimale screeningsstrategie op basis van geslacht, leeftijd en voorgaande screeningsresultaten om vervolgens het voordeel van gepersonaliseerde screening in een klinische studie te onderzoeken.

Een overzicht van alle gehonoreerde onderzoeken naar zorginnovaties in de categorie ‘Gezondheidsonderzoek en zorginnovatie’:

 • Ontwikkeling van innovatieve behandelingen voor erfelijke blindheid; Prof. dr. C.J.F. (Camiel) Boon (m), Amsterdam UMC / AMC
 • Interacties tussen luchtwegvirussen en implicaties voor vaccinatiebeleid; Dr. P.C.J.L. (Patricia) Bruijning-Verhagen (v), Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • Lichamelijke training als chemotherapie versterker?; Dr. L.M. (Larien) Buffart (v), Radboudumc, afdeling Fysiologie
 • Correct Voorspellen van Keuzegedrag in de Gezondheidszorg; Dr. E.W. (Esther) de Bekker-Grob (v), Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Een nieuwe kijk op functioneel zicht: individuele verschillen in neurale plasticiteit en degeneratie Dr. K.V. (Koen) Haak (m), Radboudumc
 • Tijdreizen in de wereld van hartritmestoornissen; Dr. J. (Jordi) Heijman (m), Universiteit Maastricht
 • Afgeti(c)kt?; Prof. dr. J.W.R. (Joppe) Hovius (m), Amsterdam UMC, locatie AMC
 • Niet-invasieve hersenmodulatie met behulp van nanopartikels; Dr. A. (Ali) Jahanshahianvar (m), MUMC+
 • Op weg naar gepersonalizeerde screening voor darmkanker; Dr. I. (Iris) Lansdorp-Vogelaar (v), Erasmus MC
 • Sterke hersenverbindingen tegen dementie; Dr. B.M. (Betty) Tijms (v), Amsterdam UMC, locatie VUmc
 • Ontsteking zonder infectie; Dr. A.G. (Annemarthe) van der Veen (v), LUMC
 • Reanalyse van klinische trials in ALS (RECALS); Dr. M.A. (Michael) van Es (m), UMC Utrecht
 • De brein-infiltrerende T cel ontmaskerd; Dr. M.M. (Marvin) van Luijn (m), Erasmus MC
 • Ontrafelen van de rol van dystrofine in het brein; Dr. M. (Maaike) van Putten (v), LUMC
 • De grote impact van jeugdtrauma bij depressie; Dr. mr. C.H. (Christiaan) Vinkers (m), Amsterdam UMC, locatie VUmc

Meer informatie over al deze onderzoeken is hier na te lezen.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen